Розширено сферу застосування е-каталогу при закупівлях медичними замовниками ліків та медичних виробів

17 Січня 2024 2:16 Поділитися

Кабінет Міністрів України постановою від 05.01.2024 р. № 34 вніс зміни у ряд інших постанов Уряду, які регулюють питання організації медичних закупівель.

Постанова № 34  набула чинності у зв’язку із опублікуванням в газеті «Урядовий кур’єр» від 20.01.2024 р. № 15.

Змін зазнали, зокрема, наступні нормативно-правові акти:

  1. Постанова КМУ від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

У постанові № 333 уточнено вимоги стосовно застосування Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік) для здійснення закупівель ліків лікарнями, місцевими державними/військовими адміністраціями та їх структурними підрозділами (далі — медичні замовники).

Відтак закупівлю ліків, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Нацпереліку, можуть здійснювати державні та комунальні лікарні, які частково/повністю фінансуються з державного та місцевих бюджетів, у тому числі і ті, що мають укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій (ПМГ), а також медичні замовники, використовуючи механізм електронного каталогу Прозорро Маркет (далі — е-каталог).

Окрім того, лікарні, за умови задоволення повного обсягу потреби у ліках, включених до Нацпереліку, що підтверджуються відповідними розрахунками, зможуть закуповувати ліки, що установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до Нацпереліку. Але у разі, якщо їх діючі речовини або їх комбінації будуть включені до стандартів медичної допомоги або клінічних протоколів, затверджених МОЗ України.

  1. Постанова КМУ від 14.09.2020 р. № 822 «Про затвердження порядку формування та використання електронного каталогу».

Центральний орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить адміністратор е-каталогу, зможе затверджувати примірні договори щодо закупівлі визначених категорій товарів.

  1. Постанова КМУ від 12.01.2022 р. № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

Постановою № 34 додаються нові або розширюються вже існуючі переліки ліків та медичних виробів, закупівля яких здійснюватиметься медичними замовниками через е-каталог. Перелік лікарських засобів розширюється наступними категоріями препаратів:

  • для лікування захворювань серцево-судинної системи;
  • прямі противірусні ліки;
  • препарати при опіоїдній залежності;
  • інсуліни та інші лікарські засоби, які застосовують для лікування цукрового діабету;
  • інсуліни та аналоги швидкої, тривалої дії;
  • комбінації інсулінів середньої та тривалої дії з інсулінами швидкої дії тощо.

Щодо медичних виробів, до них додаються, зокрема, вироби для догляду за пацієнтами, для проведення променевої терапії, для лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями тощо.

Варто зазначити, що відповідно до п. 3 постанови № 34 закупівля ліків медичними замовниками за розширеним переліком набуде чинності 1 березня 2024 р., в той час як закупівля медичних виробів — з дня набрання чинності цієї постанови.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті