Звіт OECD: фармацевтів стало на 20% більше

23 Січня 2024 4:21 Поділитися

Протягом останніх 10 років кількість фармацевтів у промислово розвинених країнах зросла. Про це йдеться в щорічній доповіді Організації економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Cooperation and Development — OECD) «Health at a Glance». Щільність аптек у більшості країн залишалася стабільною.

Так, у період з 2011 до 2021 р. кількість практикуючих фармацевтів на душу населення в країнах OECD зросла в середньому на 20%: до 85 фармацевтів на 100 000 жителів (рис. 1). Проте щільність фармацевтів у країнах дуже різнилася: від 19 на 100 000 у Колумбії до 199 на 100 000 у Японії. Серед країн OECD найвищі темпи зростання щільності фармацевтів у 2011–2021 рр. відмічали в Чилі та Колумбії.

Рисунок 1. Практикуючі фармацевти, 2011 та 2021 р. (або найближчий рік)
Примітка: (1) Стосується усіх фармацевтів, які мають ліцензію на практику. (2) Також включає фармацевтів, які працюють у сфері охорони здоров’я як дослідники, для фармацевтичних компаній тощо.

Більшість фармацевтів працюють у громадських аптеках, але багато хто також працює в лікарнях і промисловості, а також у дослідницьких та академічних установах. У Канаді, наприклад, у 2021 р. понад 75% практикуючих фармацевтів працювали в громадських аптеках, тоді як 20% — у лікарнях та інших закладах охорони здоров’я. У 2020 р. в Японії близько 59% фармацевтів працювали в громадських аптеках, тоді як близько 19% — у лікарнях, а решта 22% — в інших установах.

У 2021 р. кількість громадських аптек на 100 000 осіб становила від 9 у Данії до 97 у Греції із середнім показником 28 (рис. 2). У більшості країн з часом не відбулося значних змін, єдиним винятком є Данія, де щільність громадських аптек зросла майже вдвічі з 2011 до 2021 р. При цьому у Данії аптеки часто великі та включають філії та допоміжні підрозділи. Асортимент товарів і послуг, які надають аптеки, також відрізняється в різних країнах. У більшості європейських країн, наприклад, аптеки також продають косметику, дієтичні добавки та медичні вироби.

Рисунок 2. Кількість громадських аптек на 100 000 осіб (база даних Фармацевтичної групи Європейського Союзу (Pharmaceutical Group of the European Union — PGEU) або компанії IQVIA, або національні джерела для неєвропейських країн).

За останні роки роль громадського фармацевта розширилася. Окрім відпуску ліків, вони все частіше надають безпосередню допомогу пацієнтам (щеплення, підтримка прихильності до терапії та лікування нетяжких форм захворювань, а також огляди фармакотерапії). У таких країнах, як Бельгія, Фінляндія, Італія, Швейцарія та Сполучене Королівство, фармацевти також відіграють більшу роль у зміцненні здоров’я та профілактиці захворювань, зокрема в сільській місцевості. У багатьох країнах OECD сферу діяльності громадських фармацевтів було додатково розширено у відповідь на COVID-19.

За матеріалами www.oecd-ilibrary.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті