Мораторій на перевірки бізнесу треба зберегти — голова ДРС України Олексій Кучер

19 Січня 2024 11:40 Поділитися

У 2023 р. проведено близько 23 тис. перевірок бізнесу, що в 9 разів менше ніж у довоєнному 2021 р. Водночас це більше ніж у 2022 р., на що є об’єктивні причини — бізнес адаптувався і активно працює. Про це повідомили в пресслужбі Державної регуляторної служби (ДРС) України.

«Загальна тенденція лишається незмінною — перевірок в країні в рази менше й нічого страшного не сталося, тож й надалі наполягатиму на збереженні мораторію», — відзначив голова ДРС Олексій Кучер.

Найчастіше в минулому році підприємців перевіряли:

  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (9458 перевірок);
  • Пенсійний фонд України (9117 перевірок);
  • Державна служба України з питань праці (2178 перевірок);
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій (635 перевірок).

Загалом заходи державного нагляду (контролю) здійснювали 17 органів.

ДРС, зі свого боку, у 2023 р. проведено 77 перевірок контролюючих органів, за результатами яких службою:

  • видано 14 розпоряджень про усунення порушень у сфері ліцензування;
  • складено 9 приписів щодо порушень з питань видачі дозволів;
  • складено 30 подань про усунення порушень здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) на чолі з Михайлом Радуцьким останнім часом порушував питання щодо зняття мораторію на проведення планових та позапланових перевірок аптечних закладів у частині укомплектованості штату працівників аптек та наявності у них фармацевтичної освіти. У Комітет надходять скарги на зниження якості надання фармацевтичної послуги і, на думку депутатів, це сталося через те, що в аптеках працюють особи без відповідної фармацевтичної освіти.

Тож, під час останнього засідання Комітет ухвалив рішення звернутися до Уряду з пропозицією розглянути питання скасування мораторію на планову та позапланову перевірку аптечних закладів. Разом з тим, задля уникнення будь-яких утисків бізнесу під час проведення таких перевірок Комітет також звернувся до Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України з пропозицією оновити протоколи перевірки. На переконання народних депутатів, зняття мораторію має відбутися лише після перегляду МОЗ відповідних протоколів. За відповідне рішення проголосували 14 народних депутатів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Віктор 19.01.2024 2:09
"У Комітет надходять скарги на зниження якості надання фармацевтичної послуги і, на думку депутатів, це сталося через те, що в аптеках працюють особи без відповідної фармацевтичної освіти." Зачекайте, фармацевти, та асистенти фармацевта, можуть лише проінформувати пацієнта як приймати препарат і які можуть бути побічні реакції, якщо це без рецептурний препарат. Але ми живемо в 21 столітті де кінцевий споживач, ще досі приходе в аптеку за назначенням ліків від ОРВІ а бо інших сезонних, навіть до цього не звертавшись до свого сімейного лікаря. Ость такі люди і скаржуться на "некомпетентність" аптечних працівників. Так є ще інша сторона медалі. На мою думку тут інтереси не депутатів. Великі аптечні мережі починают зїдати малий фармацевтичний бізнес в свою корість.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті