Ринок продовжує зростати двозначними темпами

26 Січня 2024 5:40 Поділитися
На початку 2024 р. фіксується зростання обсягів аптечного продажу лікарських засобів порівняно з минулорічними показниками. Основними факторами, які продовжують чинити вплив на економіку та фармринок, залишаються тимчасова окупація територій, втрата населення, яке залишилося на тимчасово окупованих територіях та виїхало за кордон. Щодо проблем із логістикою та блокуванням кордонів, то ринок швидко пристосовується до таких умов та робить більший запас ліків, які імпортуються в Україну. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

У перші тижні 2024 р. обсяги продажу зростають як у грошовому, так і в натуральному вираженні. За даними 3-го тижня темпи збільшення обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні порівняно з аналогічним періодом минулого року становлять 24%, у натуральному — 8% (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 3-го тижня 2024 р.

Щодо поденної динаміки, то відмічено продовження тенденції до збільшення обсягів продажу. За перші 22 дні 2024 р. темпи зростання обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні становлять 22%, а у натуральному — 5% (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 до 22 січня 2024 р.

У розрізі АТС-класифікації 2-го рівня топ-5 груп за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні формують M01 «Протизапальні та протиревматичні засоби», N02 «Анальгетики», C09 «Засоби, що діють на ренін-ангіотензинову систему», R05 «Засоби, що застосовуються у разі кашлю та застудних захворювань» та J01 «Антибактеріальні засоби для системного застосування» (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 16 до 22 січня 2024 р.

Щодо цін на лікарські засоби, то аналіз їх динаміки на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що середній показник зростання цін серед топ-10 SKU* станом на 22.01.2024 р. в цілому залишається стабільним порівняно з таким на початку року (рис. 4). Однак на ряд препаратів фіксується зростання цін, а на інші, навпаки, — зниження.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 до 22 січня 2024 р.

Індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, у перші тижні 2024 р. також залишається відносно стабільним і становить близько 9% за даними компанії «Proxima Research» (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го до 3-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті