Понад 129 тис. пацієнтів з онкопатологією у 2023 р. отримали допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій

04 Лютого 2024 9:50 Поділитися

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. З цієї нагоди Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що у 2023 р. в рамках Програми медичних гарантій (ПМГ) 129 682 українці отримали безоплатне лікування онкопатології. Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологічними хворобами є безоплатними. Серед послуг — діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

На лікування онкозахворювань у 2024 р. передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн грн — на їх раннє виявлення. У 2022 р. — понад 6,5 млрд грн та майже 525 млн грн відповідно: тобто фіксується збільшення фінансування раннього виявлення раку, адже це сприяє одужанню.

НСЗУ сплачує медичним закладам за лікування раку за ринковими тарифами:

  • хіміотерапія дорослих — майже 36 тис. грн, дітей — понад 130 тис. грн;
  • радіологічна терапія — понад 51 тис. грн;
  • лікування онкогематологічних захворювань у дорослих — понад 61 тис. грн, у дітей — майже 224 тис. грн.

Діагностика онкозахворювання

Для раннього виявлення онкології в ПМГ є 6 досліджень, які є безоплатними, це мамографія та колоноскопія, які рекомендовано проходити регулярно пацієнтам віком 40+. А також гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія, які мають бути регулярними для пацієнтів віком 50+ років. У 2023 р. за ПМГ мамографію зробили 493 253 українки, гістероскопію — 33 497, гастроскопію — 265 569, колоноскопію — 93 267, цистоскопію — 26 986, бронхоскопію — 16 617 осіб.

НСЗУ наголошує, що пацієнтові з підозрою на онкопатологію гарантується безоплатна діагностика в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, рентген, ультразвукове дослідження та ін.).

Зробити аналізи та обстеження можна у багатопрофільних клінічних лікарнях або спеціалізованих онкозакладах. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт-центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».

Електронне направлення — обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може самостійно обрати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. Однак перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання, — це сімейний лікар. Він створить електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження.

Лікування онкологічних та гематологічних захворювань

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом або гематологічним захворюванням має право на безоплатне хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, а також на лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові. Лікування може бути в амбулаторних або стаціонарних умовах та включає лабораторні й інструментальні дослідження, ліки, медичні вироби, витратні матеріали, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, анестезію.

Якщо в медичному закладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кіберніж, то променева терапія з цим обладнанням теж включена в безоплатні послуги.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання — воно безоплатне і покривається пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Торік хіміотерапевтичне лікування за ПМГ отримали 86 866 пацієнтів. Радіологічне лікування — 36 156 осіб. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань отримали 22 147 пацієнтів.

Ліки

Для лікування онкопатології пацієнти забезпечуються безоплатними ліками за кількома напрямами. Це ліки, які централізовано закуповує держава відповідно до постанови КМУ від 07.03.2022 р. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються ліками з Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік). Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна в постанові КМУ від 25.03.2009 р. № 333, або в мобільному додатку «Ліки Контроль».

Перелік наявних ліків медичні заклади повинні публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні. Також перевірити наявність ліків у закладі можна за допомогою сервісу «Є-ліки».

Супровід, реабілітація та паліативна допомога

Коли пацієнт з онкопатологією досягає ремісії, йому гарантовано безоплатний супровід лікаря за ПМГ. Також у разі потреби лікар може направити пацієнта або на реабілітацію, або на отримання паліативної допомоги. Обидві послуги надаються як в амбулаторних, так і стаціонарних умовах.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами пресрелізу, наданого НСЗУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті