PRAC нагадує про ризики медикаментозної взаємодії нірматрелвіру/ритонавіру

13 Лютого 2024 10:38 Поділитися

Комітет з оцінки ризиків у сфері фармаконагляду (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee — PRAC) Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) нагадав медичним працівникам про ризик серйозних і потенційно смертельних побічних реакцій на Paxlovid (нірматрелвір/ритонавір) у комбінації з певними імунодепресантами, які мають вузький безпечний діапазон доз.

Відповідні імунодепресанти — інгібітори кальциневрину (такролімус, циклоспорин) та інгібітори mTOR (еверолімус, сиролімус), використовуються для лікування певних аутоімунних розладів або для запобігання відторгненню організмом трансплантованих органів.

Нірматрелвір/ритонавір слід призначати з названими імунодепресантами лише у разі, якщо можливий ретельний і регулярний моніторинг їх рівня в крові. Медичні працівники повинні проконсультуватися з міждисциплінарною групою спеціалістів, щоб розв’язати проблеми поєднаного прийому цих ліків.

Нірматрелвір/ритонавір не можна призначати разом з лікарськими засобами, виведення яких з організму дуже залежить від активності печінкових ферментів CYP 3A і які також мають вузький безпечний діапазон доз. Зокрема, це стосується імунодепресанту під назвою воклоспорин.

PRAC переглянув усі наявні докази, включаючи повідомлення про серйозні побічні реакції, деякі з них були летальними, що виникли в результаті взаємодії між нірматрелвіром/ритонавіром і цими імунодепресантами. У кількох випадках рівень імунодепресантів у крові швидко підвищувався до токсичних, що призводило до небезпечних для життя станів. Тому PRAC вважає за потрібне застосувати пряму комунікацію (direct healthcare professional communication — DHPC), щоб нагадати медичним працівникам про ризик взаємодій, який відомий і вже описаний в інформації про цей препарат.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті