На ліки для терапії розладів поведінки, психіки та епілепсії у 2023 р. виписано понад 140 тис. е-рецептів

13 Лютого 2024 2:28 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України нагадує: українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські засоби, які приймають за таких станів, за програмою «Доступні ліки» — безоплатно або з незначною доплатою. Програма покриває 65 таких препаратів, 23 з яких — безоплатні.

Упродовж 2023 р. українські лікарі виписали пацієнтам із розладами поведінки й психіки та епілепсією 142,4 тис. рецептів. Найбільшу кількість у:

  • м. Київ (20 996);
  • Дніпропетровській (13 706);
  • Львівській (12 990);
  • Хмельницькій (11 290);
  • Житомирській (9404) областях.

Як українцям отримати препарати за програмою «Доступні ліки», якщо у них діагностовано епілепсію, розлади поведінки або психіки?

  1. Перш за все необхідно звернутися до невролога або психіатра. Лікар створить план лікування в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та сформує перший електронний рецепт (е-рецепт).
  2. З цим рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Усі такі аптеки позначені наліпками «Доступні ліки».
  3. За наступними рецептами можна буде звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Вони зможуть призначити ліки на основі плану, який раніше склав невролог або психіатр.

Зараз 13 433 аптеки й аптечні пункти мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії. Знайти найближче до вас місце відпуску ліків можна:

  • за номером 16-77 — контакт-центр НСЗУ;
  • через аналітичну панель (дашборд) на сайті НСЗУ. Для цього потрібно перейти на сторінку «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за е-рецептом», в меню ліворуч обрати область або населений пункт, а в рядку «Програма е-рецептів» — пункт «НСЗУ (реімбурсація)» та потрібний напрям програми реімбурсації.

Термін дії рецепта — 30 днів з дати, коли його сформував лікар!

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті