Більше ніж у 1300 населених пунктах Чернігівської обл. відсутні аптеки — звіт Держлікслужби за 2023 р.

16 Лютого 2024 4:24 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Чернігівській обл. прозвітувала про результати своєї діяльності протягом 2023 р.

Зауважимо: постановою КМУ від 13.03.2022 р. № 303 на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Фахівці Держлікслужби протягом 2023 р. залучалися до перевірок за листами правоохоронних органів. Взято участь у 6 перевірках медичних закладів усіх форм підпорядкування у межах своїх повноважень:

  • 2 перевірки проведено за листами Чернігівської обласної прокуратури;
  • 2 перевірки за листами Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України;
  • 2 за листами Головного слідчого управління Служби безпеки України про залучення спеціаліста.

За результатами перевірок надано довідки щодо порушень чинного законодавства України.

Відповідно до листа Держлікслужби (щодо звернення фізичних/юридичних осіб) проведено 1 позапланову перевірку дотримання чинного законодавства України у сфері якості лікарських засобів. Порушень під час перевірки не виявлено.

Здійснювався контроль за виконанням правил утилізації та знищення ліків у 2023 р., за інформацією, наданою суб’єктами господарювання області, здійснено знешкодження відходів препаратів у кількості 216 найменувань 289 серій. Загальний обсяг знищених ліків становив 6423,907 кг. Знешкодження проводилося суб’єктами господарювання, що мають відповідні ліцензії.

Протягом звітного року опрацьовувалися розпорядження центрального апарату Держлікслужби про заборону реалізації (торгівлі), зберігання та застосування ліків та листи щодо поновлення їх обігу. У підсумку вжитих заходів:

  • вилучено з обігу неякісних та незареєстрованих препаратів та поміщено в карантин 59 упаковок на загальну суму 13102,29 грн;
  • повернуто постачальнику 23 упаковки лікарських засобів загальною вартістю 34 518 грн.

Протягом 2023 р. виконано 100% доручень Держлікслужби щодо проведення передліцензійних перевірок перед видачею ліцензії на роздрібну торгівлю. Таких доручень надійшло 51.

Окрім того, забезпечено організацію та своєчасне проведення 51 позапланової перевірки. Перевірено наявність матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу у 51 місці провадження діяльності (41 аптека, 10 аптечних пунктів). За результатами перевірок оформлено 51 позитивний акт.

Також опрацьовано та надано Держлікслужбі кількість населених пунктів, де відсутні аптечні заклади. Загальна кількість населених пунктів у Чернігівській обл. налічує 1510. Аптечні заклади відсутні у 1327 населених пунктах.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті