Міжвідомчий звіт підкреслює важливість зменшення застосування антибіотиків

23 Лютого 2024 11:10 Поділитися

У країнах, які зменшили споживання антибіотиків як тваринами, так і людьми, відмічено зниження резистентності бактерій. Про це йдеться в четвертій спільній доповіді про інтегрований аналіз споживання антимікробних засобів і виникнення стійкості до них (JIACRA IV), опублікованому Європейським центром профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC), Європейським агентством з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority — EFSA) та Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA).

Три агенції вперше проаналізували з використанням підходу «Єдине здоров’я» тенденції споживання антимікробних препаратів і антимікробну стійкість Escherichia coli (E. coli) як у людей, так і у тварин, які використовуються для виробництва їжі. Вони також досліджували зміни відповідних показників протягом 2014–2021 рр. Наприклад, споживання антибіотиків тваринами, які використовуються для виробництва продуктів харчування, зменшилося на 44% за цей період.

За словами Емер Кук (Emer Cooke), виконавчого директора EMA, у звіті описано зменшення застосування у людей важливих груп антибіотиків, таких як карбапенеми, цефалоспорини 3-го і 4-го поколінь і хінолони. У тварин частково відмовилися від використання хінолонів, поліміксинів, амінопеніцилінів і тетрациклінів. Важливо, що бактеріальна резистентність у людей може бути пов’язана з бактеріальною резистентністю у тварин. Два приклади, наведені у звіті, — це Campylobacter jejuni та Campylobacter coli, які можуть передаватися людям через їжу (недостатньо оброблені продукти тваринництва).

Як зазначено у звіті, антимікробна резистентність є серйозною загрозою для здоров’я. За оцінками, щороку антимікробна резистентність стає причиною смерті понад 35 000 осіб у Європейському Союзі та Європейській економічній зоні (ЄС/ЄЕЗ) і створює значний тягар для систем охорони здоров’я з приблизною вартістю 11,7 млрд євро на рік, за даними Організації економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development). Результати, представлені в цьому звіті, свідчать про необхідність:

  • продовження зусиль щодо боротьби з антимікробною резистентністю на національному, європейському та глобальному рівнях;
  • гармонізованого нагляду за споживанням антимікробних препаратів і антимікробною стійкістю;
  • цілеспрямованих досліджень для подальшого розуміння розповсюдження антимікробної резистентності.

Додаткові дані щодо антимікробної стійкості будуть доступні наступного тижня в спільному щорічному звіті EFSA та ECDC, у якому розглядатиметься стан антимікробної стійкості у бактерій, що вражають людей і тварин. Вперше статистичні дані, які використовувалися для виконання розрахунків, оприлюднюються разом зі звітом (у репозиторії GitHub), що заохочуватиме дослідників та інших зацікавлених експертів до подальшого аналізу.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*