У лютому 2024 р. ринок демонструє позитивну динаміку

01 Березня 2024 6:13 Поділитися
Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) продовжує знижуватися і вже нижча за епідпоріг. Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) повідомляє, що на 8-му тижні 2024 р. (19–25 лютого) інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно із COVID-19, становить 455 на 100 000 населення, що на 5,8% менше епідемічного порогу, розрахованого для України, та на 14,7% нижче аналогічного показника попереднього тижня. Знижуються і темпи зростання ринку, довготривалий тренд їх зниження фіксується з початку року. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Наразі темпи збільшення обсягів аптечного продажу ліків порівняно із показниками за аналогічний період минулого року залишаються стабільними. Так, за даними 8-го тижня темпи зростання обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні порівняно із аналогічним періодом минулого року становлять 17%, у натуральному вираженні — 2%, що приблизно відповідає показникам минулого тижня 17 та +1% відповідно (рис. 1). Також слід відзначити, що в абсолютних значеннях обсяги продажу лікарських засобів теж залишаються стабільними та приблизно дорівнюють показникам 7-го тижня.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 8-го тижня 2024 р.

Втім поденна динаміка свідчить про довготривалий тренд поступового сповільнення темпів зростання та зменшення обсягів роздрібної реалізації ліків в абсолютних величинах. У натуральному вираженні темпи зростання вже знаходяться на рівні минулорічних показників. Загалом за період з 1 до 27 лютого 2024 р. темпи збільшення обсягів аптечного продажу в грошовому вираженні становлять 19%, а у натуральному — 2% порівняно з аналогічним періодом 2023 р. (рис. 2). Тобто можна сказати, що за підсумками лютого ринок продемонструє позитивні показники як у гривневому вираженні, так і в упаковках.

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 27 лютого 2024 р.

Зменшення обсягів продажу фіксують для більшості груп АТС-класифікації 2-го рівня, внаслідок чого їх частка зменшується. Особливо це помітно на препаратах, що застосовуються для лікування застуди і грипу, їх частка суттєво скоротилася, а динаміка чітко корелює із захворюваністю, яка наразі теж зменшується. Із топ-5 АТС-груп лише препарати для лікування серцево-судинних захворювань (С09) втримують свою частку (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 27 лютого 2024 р.

Щодо цін на лікарські засоби, то у 2024 р. курс гривні до долара США демонструє велику волатильність, і виробники та імпортери диверсифікують ризики. Динаміка цін на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що на більшість препаратів ціна зросла (на деякі — до 7%) порівняно із початком року. Загалом же середній показник зростання цін серед топ-10 SKU станом на 27.02.2024 р. становить 2% (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 27 лютого 2024 р.

Інфляція залишається на доволі високому рівні. Індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, також у перші тижні 2024 р. залишається відносно стабільним і на 8-му тижні становить 9,7% за даними компанії «Proxima Research» (рис. 5). Наразі зростання ринку у грошовому вираженні здебільшого відбувається за рахунок підвищення цін.

Рис. 5. Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го до 8-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті