У Литві донори крові безкоштовно отримають добавки із залізом

05 Березня 2024 11:39 Поділитися

Національний центр крові (Nacionalinis kraujo centras — NKC) Литви, починаючи із 4 березня, буде видавати донорам дієтичні добавки із залізом. Такий захід використовуватимуть до тих із них, хто має брак заліза в плазмі крові. За підрахунками NKC, кожен 10-й житель країни, який прийшов здати кров, не може це зробити через невідповідні показники — занадто низький рівень гемоглобіну або феритину.

«Ми надзвичайно вдячні всім донорам крові за розуміння, мужність і бажання допомогти іншим, рятуючи їхні життя. Ваш внесок неоціненний. Ми прагнемо зробити безоплатне донорство доступним для якомога більшого кола населення. Тому відтепер і на невизначений термін кожен донор, який прийде здати кров, але не зможе це зробити через низький рівень гемоглобіну чи феритину, отримає в подарунок харчові добавки із залізом, які можуть відновити необхідні речовини в плазмі крові протягом відносно короткого періоду часу. Для нас важливий стан здоров’я не лише реципієнта, а й донора крові, тому ми намагаємося максимально сприяти його покращенню», — каже директор NKC Даумантас Гутаускас (Daumanto Gutausko).

За даними NKC, з кожним роком кількість людей, які здають кров, збільшується. Загальна кількість донорів, які здали кров минулого року, становила трохи більше 40 тис. осіб, тобто 1–2 людини із кожної сотні, а якщо взяти тільки дорослих, то ще більше. Курс вживання дієтичних добавок із залізом становить 3 міс, але донорів прийматимуть для повторного обстеження або донорства в одному з відділів NKC уже через місяць.

Добавки будуть видаватися донорам у той же день після обстеження та визначення за погодженням з лікарем NKC. Якщо виявиться, що навіть після вживання добавок донор усе одно не може здати кров через невідповідні показники, його будуть заохочувати продовжувати прийом добавок і повертатися через деякий час. «Звичайно, ми будемо робити це в постійній співпраці з лікарями, які працюють на місці, тому що здоров’я населення є найціннішим надбанням, тому ми повинні відповідально ставитися до допомоги йому», — зазначила Едіта Урбонене (Editos Urbonienės), керівник відділу організації донорства NKC.

За матеріалами sam.lrv.lt; kraujodonoryste.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті