Е-рецепти з Латвії тепер можна погасити у 6 країнах Європи

07 Березня 2024 3:45 Поділитися

Латвія почала брати участь у обміні призначеннями 4 березня 2024 р., узгодивши приймання своїх е-рецептів в аптеках Естонії, Чехії, Польщі, Іспанії, Литві та Португалії. Як повідомляється на урядовому сайті, Латвія приєдналася до списку країн, де можна погасити електронні (е-) рецепти, видані в інших країнах. Наприклад, у Польщі для цього потрібно лише дистанційно змінити статус свого рецепта зі звичайного на міжнародний через особистий кабінет пацієнта (Internetowe Konto Pacjenta — IKP). Дозвіл від Європейської комісії на транскордонний обмін е-рецептами Польща отримала відносно нещодавно — 29 липня 2022 р.

Поляки можуть реалізувати е-рецепти у 8 країнах

Таким чином, Латвія приєдналася до списку країн, де можна отримати ліки за е-рецептами, виданими в Польщі. Тобто наразі поляки можуть це зробити в:

  • Хорватії;
  • Чехії;
  • Естонії;
  • Фінляндії;
  • Греції;
  • Іспанії (більшість провінцій);
  • Латвії;
  • Португалії.

За транскордонним е-рецептом можна придбати готові ліки з категорією наявності «Rp» (відпускаються за рецептом лікаря) або «OTC» (відпускаються без рецепта лікаря) з відшкодуванням і без відшкодування.

Проте за кордоном неможливо погасити е-рецепт, виданий на:

  • психотропні, наркотичні та рецептурні засоби категорії доступності «для обмеженого застосування» (zastrzeżonego stosowania — Rpz), наприклад, вакцини;
  • харчові продукти спеціального харчового призначення;
  • медичні вироби.

Рецепт для дитини у разі необхідності його транскордонного застосування слід виписувати у паперовому вигляді.

Щоб отримати ліки за транскордонним рецептом, слід відвідати аптеку, що займається цією діяльністю, показати своє посвідчення особи або інший документ, що засвідчує особистість, з фотографією. Потім потрібно підтвердити, що фармацевт повідомив вам про обробку персональних даних, та придбати ліки.

Транскордонні рецепти оплачуються повністю. Після повернення в країну можна звернутися до Народного фонду здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) за відшкодуванням вартості ліків. Інформацію про те, як це зробити, можна знайти на сайті NFZ.

Що доступно пацієнтам з Латвії?

У е-рецепті, за яким здійснено відпуск, буде вказано інформацію про повністю або частково відпущені ліки. Кількість, що залишилася, можна буде потім придбати в Латвії за тим же е-рецептом.

В іншій державі-члені не можна буде придбати виписані в Латвії за е-рецептом ліки, якщо вони містять психотропні чи наркотичні речовини. Також не можна буде придбати ті ліки, які вказані в е-рецепті у довільній текстовій формі (наприклад ліки, які аптеки виготовляють на замовлення тощо).

З 4 березня 2024 р. також розпочинається обмін основними даними про стан здоров’я жителів Латвії з деякими державами — членами Європейського Союзу (ЄС) — Португалією, Естонією, Іспанією та Францією, з використанням Європейської платформи. Буде забезпечено передачу до інших держав-членів таких основних даних про стан здоров’я: встановлені діагнози; хірургічне втручання, якщо воно відбулося протягом останніх 6 міс. Таким чином, коли житель Латвії отримує медичну допомогу в іншій державі — члені ЄС, медичний персонал, який бере участь у процесі лікування, зможе за необхідності переглянути основні дані.

Новий порядок працюватиме і у зворотному напрямку: якщо житель іншої держави — члена ЄС приїжджає до Латвії, наприклад, під час туристичної поїздки чи відрядження, медичний персонал латвійської медичної установи зможе переглянути медичну інформацію в е-системі охорони здоров’я за потреби.

За матеріалами pacjent.gov.pl; www.vmnvd.gov.lv; health.ec.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті