Зберігання вакцин за умов «холодового ланцюга»: що це таке?

13 Березня 2024 1:02 Поділитися

Старе обладнання, зокрема холодильники та морозильні камери, замінені на сучасні холодові кімнати та холодильне обладнання, яке відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Про це повідомляє МОЗ України.

Такі зміни дозволяють забезпечити дотримання усіх необхідних вимог до управління циклом вакцинації населення та безперебійну наявність препаратів на рівні областей: від пунктів щеплення у віддалених населених пунктах до районних та обласних медичних закладів.

«Холодовий ланцюг» — це безперервно функціонуюча система, яка забезпечує необхідний температурний режим від моменту зберігання до транспортування вакцин на всіх етапах переміщення. Основні складові «холодового ланцюга»:

  • спеціально підготовлений медперсонал, що забезпечує обслуговування холодильного обладнання, зберігання та постачання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного до закладів охорони здоров’я України;
  • холодильне обладнання, транспортні засоби, що дозволяють забезпечувати належні умови для зберігання та транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного;
  • проведення контролю за дотриманням необхідного температурного режиму на всіх його етапах.

«В областях прийом вакцин, розподіл та дотримання умов «холодового ланцюга» під час зберігання та транспортування препаратів до медичних закладів регіону забезпечують центри контролю та профілактики хвороб: у центрах обладнані спеціальні склади для зберігання вакцин та холодові кімнати зі спеціалізованим холодильним обладнанням», — йдеться в повідомленні.

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, імунопрофілактика населення — це постійний пріоритет для сфери охорони здоров’я. На рівні країни триває програма переоснащення системи «холодового ланцюга» з урахуванням дотримання міжнародних стандартів.

Вже замінено 95% холодового обладнання: холодильників, морозильників та холодильних камер, яке використовується для вакцинального циклу, починаючи зі складів національного рівня, складів та холодових кімнат на базі обласних центрів контролю та профілактики хвороб та до рівня закладів охорони здоров’я.

За останній рік майже 1400 спеціальних холодильників для зберігання вакцин, закуплених коштом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передав до 1000 пунктів вакцинації у 23 областях. У рамках спільних партнерських проєктів, які МОЗ України реалізує з ВООЗ, ЮНІСЕФ, Світовим банком та за ініціативою COVAX, близько 95% лікарень й майже 80% пунктів щеплення в Україні оснащені сучасним обладнанням системи «холодового ланцюга» та електронними реєстраторами для моніторингу температури.

ВООЗ, ЮНІСЕФ та інші профільні організації, що спеціалізуються на питаннях імунізації, рекомендують використовувати саме стандартизоване обладнання для ефективного зберігання вакцин. У разі відключення від електроживлення це холодильне обладнання здатне впродовж 3 днів підтримувати належну для зберігання вакцин температуру.

Переобладнання відбувається в рамках спільних проєктів МОЗ зі Світовим банком та за співпраці з міжнародними партнерами ЮНІСЕФ та ВООЗ. Загалом у рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку лікарні та центри контролю та профілактики хвороб отримали більше ніж 9 тис. одиниць спеціалізованого холодильного обладнання (2068 холодильників з льодовим захистом, 1034 морозильні камери з акумулятором холоду, 2066 мережевих комбінованих холодильників, 4134 пристрої контролю температури).

«У співпраці МОЗ з міжнародними партнерами ЮНІСЕФ та ВООЗ у партнерстві з ЄС було оснащено 26 холодових кімнат, центри контролю та профілактики хвороб отримали 36 автомобілів, щоб розвозити вакцину у межах області та проводити виїзні щеплення у віддалених населених пунктах. Автомобілі оснащені рефрижераторами, в яких доставляють вакцину та які дозволяють підтримувати необхідний температурний режим під час транспортування з моменту відвантаження до доставки», — зазначають у МОЗ.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті