Ліки на основі медичного канабісу: оприлюднено монографію «Конопель квітки»

13 Березня 2024 5:32 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками повідомляє про оприлюднення тексту монографії Європейської Фармакопеї «Конопель квітки».

Текст монографії офіційно опубліковано на сайті ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» та буде введено до Державної Фармакопеї України 2.7, том 2.

Нагадуємо, 13 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України від 21.12.2023 р. № 3528 «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування». Закон вводиться в дію 16 серпня 2024 р.

Він розроблений з метою регулювання обмеженого обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також тетрагідроканабінолу (далі — ТГК) для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель.

Зокрема, ним визначено, що коноплі для медичних цілей, які використовуватимуться для виробництва (виготовлення) лікарських засобів, повинні мати вміст концентрації ТГК у висушеній соломі, який дорівнює або перевищує 0,3%. Однак тимчасово, протягом 3 років з дня набрання чинності цим законом, гранично допустимий вміст концентрації ТГК у висушеній соломі конопель для промислових цілей не повинен перевищувати 0,2%.

Лікарські засоби на основі медичного канабісу відпускатимуться виключно за електронним рецептом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті