Українська делегація відвідала Шведське агентство з медичної продукції

ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ) повідомляє, що представники ДЕЦ в особі директора Михайла Бабенка та його заступниці Ганни Гусевої у складі делегації МОЗ на чолі із заступницею міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Мариною Слободніченко відвідали з робочим відрядженням Шведське агентство з медичної продукції у м. Уппсала, Королівство Швеція. Метою відрядження є:

  • поглиблення двосторонніх відносин між ДЕЦ та Шведським Агентством медичної продукції в межах підписаного Меморандуму про взаєморозуміння;
  • обмін досвідом зі створення єдиного органу державного контролю за лікарськими засобами та іншою медичною продукцією;
  • підвищення відповідності процедур регулювання обігу лікарських засобів в Україні нормам Європейського Союзу (ЄС) і міжнародним угодам;
  • обмін досвідом щодо кризового менеджменту.

До складу делегації від України також увійшли Tapac Лясковський, начальник фармацевтичного управління МОЗ України, та представники проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) SAFEMed.

Під час відрядження представники української сторони ознайомилися з роботою агентства та обговорили низку питань:

  • головні напрями діяльності та повноваження;
  • управління персоналом;
  • структура фінансування та збори;
  • процедури регулювання медичних виробів та косметики;
  • національна процедура регулювання лікарських засобів;
  • інформаційні системи;
  • регулювання та інспектування аптек.

Також українська делегація ознайомилася з роботою офіційної лабораторії контролю якості лікарських засобів у підпорядкуванні регулятора Швеції, а також долучилася у якості почесних гостей до «Діалогу генерального директора» — щорічного звітування перед співробітниками USAID.

«Дякую за можливість знову відвідати МРА та особисто пану Бйорну за запрошення. Ми тісно співпрацюємо з 2023 р. та високо цінуємо досвід Швеції з регулювання процедур реєстрації, клінічних випробувань, фармаконагляду та роботи агентства в цілому, яким вони ділилися під час наших тематичних форумів. Ми зараз на шляху до великої реформи національного регуляторного органу в Україні. Функції 3 окремих інституцій будуть поєднані під одним дахом і нам дуже важливо вивчити підходи до управління в різних країнах ЄС. МРА є одним з найбільш цікавих для нас прикладів. Завдяки цим двом дням ми дослідили безліч аспектів щодо управління персоналом, фінансуванням агентства, IT-технологій, і цей досвід обов’язково застосуємо при побудові нового регуляторного органу в Україні», — відмітив М. Бабенко.

На прохання шведської сторони голова української делегації М. Слободніченко виступила з презентацією, де представила досвід управління кризовими ситуаціями та дефіцитом медичної продукції під час повномасштабного вторгнення та воєнного стану.

Вона наголосила, що глобальні кризи охорони здоров’я — це виклики для систем управління багатьох держав у сучасному світі. Вторгнення російської федерації та запровадження воєнного стану на території України суттєво вплинули на систему галузі охорони здоров’я. У зв’язку з новими викликами, що постають перед світовою спільнотою, існує необхідність нарощувати подальший потенціал та спроможність підтримувати управління кризовими ситуаціями і, за словами М. Слободніченко, досвід України є корисним для світових регуляторів.

Наприкінці зустрічі сторони обговорили подальші шляхи співпраці.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.dec.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті