Закупівля ліків за ДКД на постійній основі: Парламент прийняв проєкт закону за основу і в цілому

21 Березня 2024 2:44 Поділитися

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроєкт від 27.06.2023 р. № 9428, який дозволятиме на постійній основі проводити закупівлі інноваційних ліків за механізмом договорів керованого доступу (ДКД). «За» проголосували 299 народних депутатів.

ДКД — це механізм закупівлі інноваційних ліків за результатом прямих та конфіденційних перемовин з виробником. Такі перемовини проходять після оцінки медичних технологій, висновок якої містить показники щодо клінічної та економічної ефективності закупівлі.

«Простими словами — за яку ціну державі доцільно купувати цей препарат. Якщо виробник погоджується, то вартість закупівлі виходить значно нижчою за ринкову. Міжнародний досвід показує, що ДКД — найефективніший інструмент для закупівлі інноваційних ліків», — зауважив Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Він також нагадав, що вперше механізм ДКД запрацював у 2022 р., що дозволило придбати 11 лікарських засобів для лікування орфанних захворювань за зниженою ціною. Але термін використання нового інструменту закупівель був обмежений 2023 р.

Окрім того, у 2022 р. вперше в Україні через ДКД було закуплено лікарський засіб Рисдиплам для лікування дітей зі спінальною м’язовою атрофією. Згодом договори підписані з компаніями «Sanofi», «BioMarin», «Takeda» на закупівлю ліків проти рідкісних хвороб, що дозволило у 2022 р. зекономити близько 10 млн дол. США.

Наразі укладено договори на закупівлю 11 препаратів на суму 670 млн грн. Здебільшого це орфанні захворювання, наприклад, гемофілія, хвороба Гоше, мукополісахаридози, спінальна м’язова атрофія тощо.

У МОЗ України зазначають, що на сьогодні більшість країн Організації економічного співробітництва та розвитку й членів Європейського Союзу використовують механізм ДКД для захисту від катастрофічних витрат не лише для своїх громадян, а й самих систем охорони здоровʼя. Держава від імені пацієнта вступає в прямі переговори з виробником лікарського засобу за особливою процедурою, яка дозволяє отримати доступ до цих ліків, але разом з тим і знизити ризики з боку виробника, зберігаючи його інтерес надати ці ліки.

Ключовий принцип цих угод — їх конфіденційний характер, оскільки вони зазвичай містять положення про суттєве зниження цін. Мова не про відсотки чи знижки, це суттєва різниця, яка може бути меншою в рази або навіть десятки разів.

За матеріалами facebook.com/radutskyy та moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті