Лікарські засоби передової терапії: МОЗ затверджено настанову

21 Березня 2024 4:28 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України наказом від 20.03.2024 р. № 480 затвердило стандарт «Настанова. Лікарські засоби. Класифікація лікарських засобів передової терапії».

У документі зазначається, що лікарські засоби передової терапії (далі — ЛЗПТ) являють собою нову категорію препаратів із широким терапевтичним потенціалом для лікування різних типів захворювань (наприклад онкопатології).

Багато з ЛЗПТ призначають як одноразове лікування для пацієнтів. Такі ліки можуть сприяти значній економії для Національної служби здоров’я України, зменшивши або усунувши потребу в комплексному або довгостроковому догляді для деяких пацієнтів.

Метою настанови є:

  • представлення узагальненої, заснованої на класифікаціях Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA), Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA), Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) інформації щодо ЛЗПТ та продуктів клітин і тканин людини;
  • надання вказівок щодо їх визначень;
  • тлумачення ключових концепцій класифікацій ліків генної соматичної клітинної терапії та тканинної інженерії й комбінованих ЛЗПТ.

Ця настанова застосовується разом із положеннями Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісії з питань етики, затвердженого наказом МОЗ України від 23.09.2009 р. № 690.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті