Які товари можна придбати в аптеці?

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Рівненській обл. звертає увагу ліцензіатів на наступне.

Відповідно до п. 28 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови) у приміщеннях аптечних закладів дозволяється зберігання лише ліків та товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи. Перелік таких товарів затверджено наказом МОЗ України від 06.07.2012 р. № 498 (далі — супутні товари).

У приміщеннях аптечних закладів дозволяється зберігання ліків та супутніх товарів, що не належать ліцензіату, у випадках:

  • коли такі ліки та супутні товари закуплені за державні кошти або отримані як гуманітарна та/або благодійна допомога;
  • коли такі ліки та супутні товари належать іншому ліцензіату, а ліцензіат, що їх зберігає, підтвердив відповідність вимогам щодо належної практики дистрибуції.

Ліки та супутні товари, що надійшли до аптечного закладу, оприбутковуються після перевірки їх фактичної кількості та проведення вхідного контролю якості, але не пізніше наступного робочого дня з моменту їх отримання.

Важливо: до Переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, не включено п’явки медичні, предмети для лазні, шоколад, каву, чай тощо.

Також Держлікслужба нагадує: відповідно до п. 311 Ліцензійних умов на період дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на провадження господарської діяльності з:

  • виробництва ліків,
  • виробництва (виготовлення) ліків в умовах аптеки,
  • оптової, роздрібної торгівлі ліками,
  • імпорту ліків (крім активних фармацевтичних інгредієнтів),

за умови дотримання визначених виробником умов зберігання можуть здійснювати зберігання ліцензіатами препаратів у складських приміщеннях, відомості про які відсутні у ліцензійному реєстрі з виробництва ліків, оптової та роздрібної торгівлі ліками, імпорту ліків (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

Окрім того, вказані суб’єкти господарювання можуть транспортувати ліки транспортними засобами загального користування, зокрема тими, якими здійснюється перевезення пасажирів, та у поштових або багажних відправленнях.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті