Данська аптечна асоціація запропонувала єдиний внесок для отримання ліків на місяць

08 Квітня 2024 3:58 Поділитися

Асоціація фармацевтів Данії (Danmarks Apotekerforening) разом із ще 11 організаціями Альянсу проти нерівності у здоров’ї (Alliancen mod Ulighed i Sundhed) запропонували міністру охорони здоров’я запровадити цифрову передплату на субсидовані ліки. На практиці це означає, що, сплачуючи 380 данських крон (2100 грн) на місяць, пацієнт зможе піти в будь-яку аптеку та отримати призначені ліки без необхідності платити за них.

Система субсидій

Адже на сьогодні пацієнт сплачує за ліки нерівномірно протягом року. Щоразу, коли він купує ліки, які підпадають під субсидію, аптека звітує про закупівлю до Центрального реєстру субсидій (Centrale Tilskudsregister — CTR). Чим більше грошей пацієнт витрачає на відповідні ліки протягом 1 року, тим більшою буде частка субсидії від медичного страхування. Вона також залежить від того, чи виповнилося пацієнтові 18 років на початку періоду субсидії (табл. 1).

Таблиця 1. Розмір накопичувальної протягом року субсидії на ліки (%) для дорослих та дітей у 2024 р.
Витрати на субсидовані ліки, данських крон Субсидія, % від витрат
Дорослі Діти Дорослі Діти
0–1075 (6 тис. грн) 0 60
1075–1805 50 60
1805–3915 75 75
3915–21298 3 915–26 085 85 85
Понад 21 298 Понад 26 085 100 100
Максимальна сума самооплати

4575 крон (26 тис. грн)

Річний період для розрахунку субсидії починається із першого придбання ліків, на які вона поширюється; наступний річний період відраховують, починаючи із закінчення минулого. Субсидії медичного страхування не завжди сплачуються на повну вартість ліків. При їх розрахунку використовується так звана ціна субсидії (tilskudspris), яка є ціною найдешевших ліків у групі (тобто групи ліків з однаковою діючою речовиною, дозуванням і які застосовуються однаковим чином). Якщо ціна субсидії менша від фактичної ціни ліків, пацієнт сплачує різницю самостійно. Розмір субсидій можна знайти на сайті www.medicinpriser.dk.

Медичне страхування надає субсидії на багато видів ліків (загальна субсидія), але є також ліки, які мають право на субсидію лише в особливих випадках. Так, у деяких випадках достатньо, щоб у рецепті була позначка «Субсидія» (зумовлена субсидія). В інших випадках лікар повинен звернутися до Данського агентства з лікарських засобів (Lægemiddelstyrelsen) за індивідуальною субсидією.

Пропозиція щомісячного внеску

Як зазначив Єспер Гулев Ларсен (Jesper Gulev Larsen), голова правління Асоціацї фармацевтів Данії, найбільш важким для пацієнтів моментом є початок чергового року для нарахування субсидій. Ті з пацієнтів, що пішли з аптеки без ліків, зазвичай саме переживають той момент, коли доводиться переходити від безкоштовного отримання ліків до необхідності платити повну ціну. Про це свідчать опитування пацієнтів, пояснив голова асоціації.

Запровадження цифрової схеми передплати не призведе до збільшення витрат на медичну субсидію — просто будуть витрати на розбудову системи. З політичної сторони також була воля щось зробити, хоча останні кілька років у цьому питанні нічого не відбувалося. «Але це терміново! Тому що це виходить за межі безпеки пацієнтів, коли громадяни врешті-решт відмовляються від своїх життєво важливих ліків. І це всіляко посилює нерівність у здоров’ї. Ми можемо лише заохочувати, щоб щось трапилося дуже скоро», — підсумовує Єспер Гулев Ларсен.

Пільговий період

Насправді схема, яку пропонує Асоціація, вже апробована на рівні аптек. Нововведення при цьому має полягати у запровадженні централізованої схеми, за якої відпаде потреба у договірних відносинах пацієнтів із конкретними аптеками, і вони зможуть отримувати ліки на умовах субсидії по всій країні.

Так, пільговий період — річний договір між громадянином та аптекою, згідно з яким самооплата за пільгові ліки сплачується 12 рівними частинами. Усі громадяни, які мають або очікують мати великі витрати на субсидовані ліки, матимуть можливість укласти договір про пільговий період. При цьому отримати ліки за договором пацієнт може тільки у тій аптеці, з якою його укладено. А при порушенні умов з боку пацієнта (несплати) йому не дозволяють укладати договір повторно, адже відповідна інформація передається у CTR.

Розмір щомісячної плати, що діє у 2024 р., відповідає максимальній сумі співоплати, поділеній на 12, тобто 4575 крон : 12 = 381 крона. Таку ж суму пропонує Асоціація в якості щомісячного платежу за цифрову передплату. Пацієнтам за централізованої системи, дійсно, буде зручно не прив’язуватися у придбанні ліків до конкретної аптеки.

За матеріалами www.apotekerforeningen.dk; www.ulighedisundhed.dk;
фото: Kongelig Hof-Apotek (www.facebook.com)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті