Понад 82% становить кількість погашених е-рецептів — НСЗУ

З моменту запровадження електронного (е-) рецепта в Україні минуло 5 років. За цей час функціонал е-рецепта значно розширився і, як повідомили в Національній службі здоров’я України (НСЗУ), довів свою зручність та ефективність.

Е-рецепт дає змогу пацієнту отримувати ліки в будь-якій аптеці — незалежно від реєстрації чи місця проживання і того, в якому медзакладі виписали рецепт. Якщо у пацієнта є призначена схема лікування, е-рецепт можна отримати дистанційно, по телефону, не відвідуючи лікаря.

Статистика, яку наводить НСЗУ, за 5 років свідчить про наступне:

  • створено понад 71 млн е-рецептів;
  • понад 59 млн е-рецептів погашено;
  • понад 82% становить кількість погашених е-рецептів від виписаних.

«Спершу е-рецепт почали використовувати у програмі реімбурсації «Доступні ліки». Завдяки цьому аптеки отримали прозорий інструмент для співпраці за програмою реімбурсації. Адже е-рецепт дозволяє швидко обмінюватися інформацією між медичними закладами та аптеками, а НСЗУ — перераховувати кошти за відпущені ліки», — нагадали в службі.

Наразі використання е-рецепта розширено. Із 1 серпня 2022 р. за е-рецептом почали відпускатися антибіотики, з листопада 2022 р. — наркотичні лікарські засоби. А з 1 квітня 2023 р. — за е-рецептом відпускаються всі рецептурні препарати.

Нагадаємо, що на період воєнного стану в окремих випадках дозволяється виписувати паперовий рецепт.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*