Відпуск рецептурних ліків: пам’ятка фармацевту

29 Березня 2024 10:13 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) в Одеській обл. нагадує про законодавчі вимоги до відпуску рецептурних лікарських засобів. Так, згідно з п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» (далі — Ліцензійні умови), відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом лікаря.

Водночас на період воєнного стану встановлено певні винятки. Згідно з пп. 3 п. 311 Ліцензійних умов на вказаний період:

  • на територіях активних бойових дій та тимчасово окупованих територіях України, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022 р. № 309, відпуск рецептурних лікарських засобів за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

Однак це не стосується лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів. Вони мають відпускатися за рецептом.

Згідно з п. 162 Ліцензійних умов у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами ліцензіат забезпечує в обов’язковому порядку внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Згідно з п. 5 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360, рецепти виписуються для відпуску з аптечних закладів кінцевим споживачам на:

  • лікарські засоби (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби), які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом та повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів;
  • лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації;
  • лікарські засоби (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та медичні вироби, які відпускаються на пільгових умовах;
  • екстемпоральні лікарські засоби.

Електронні рецепти виписуються на всі рецептурні лікарські засоби та на лікарські засоби й медичні вироби, які підлягають реімбурсації.

Однак з 13 жовтня 2023 р. паперові рецепти можуть виписуватися на всі рецептурні лікарські засоби (крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів) та медичні вироби, які придбаваються як за кошти пацієнта, так і ті, які підлягають реімбурсації, у встановлених законодавством випадках у зв’язку з введенням в Україні чи окремих її місцевостях воєнного/надзвичайного стану.

Згідно з п. 6 паперові рецепти можуть виписувати у разі виникнення технічного збою в роботі центральної бази даних ЕСОЗ, який унеможливлює виписування електронних рецептів.

Також п. 162 забороняється реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) та їх доставка малолітнім особам.

Якщо в особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який придбаває лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів цій особі забороняється.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті