Ринок суттєво «просів» на 13-му тижні, але є нюанс

08 Квітня 2024 12:37 Поділитися
За підсумками 13-го тижня 2024 р., обсяги аптечного продажу ліків скоротилися на 21% у гривневому вираженні та на 34% в упаковках порівняно з аналогічним періодом 2023 р. Настільки суттєвий спад зумовлений не стрімким зменшенням обсягів аптечного продажу, а високою базою порівняння минулого року. Адже всі ми пам’ятаємо, що з 1 квітня 2023 р. було введено електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Внаслідок цього та за відсутності належного інформування громадян серед населення виникли панічні настрої. 31 березня 2023 р., напередодні запровадження електронного рецепта, люди вишиковувалися в черги та закуповували ліки про запас. Тоді обсяги продажу зросли майже в 4 рази порівняно із аналогічним днем (з урахуванням відповідного дня тижня). Якщо ж розглянути березень у цілому, то у грошовому вираженні обсяги продажу збільшилися на 8%, а в натуральному — знизилися на 8%. У цій публікації наведені показники розвитку ринку у 2024 р. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

На 13-му тижні ринок суттєво «просів» порівняно із аналогічним періодом 2023 р., що пов’язано із панічними настроями та закупівлею населенням ліків про запас напередодні запровадження електронного рецепта. Втім, якщо порівнювати із попереднім 12-м тижнем, то також фіксується зменшення обсягів продажу на 7% у грошовому і на 8% у натуральному вираженні (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 13-го тижня 2024 р.

Поденна динаміка яскраво демонструє суттєве зниження продажу на фоні високої бази порівняння внаслідок панічної закупівлі ліків. У цей період фіксується зменшення обсягів продажу у понад 2 рази. Втім надалі обсяги продажу стабілізувалися. Однак темпи зростання обсягів продажу з початку квітня нижчі, ніж такі наприкінці березня, а в упаковках фіксується спад (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 3 квітня 2024 р.

У розрізі АТС-груп 2-го рівня продовжується тенденція до зниження споживання анальгетиків та засобів, що застосовуються при застуді (рис. 3). Збільшення частки фіксується для препаратів групи M01 «Протизапальні та протиревматичні засоби». Також відносно стабільною залишається частка препаратів групи C09 «Засоби, що діють на ренін-ангіотензинову систему».

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 3 квітня 2024 р.

Щодо цін, то інфляційні процеси впливають на їх зміну. Однак динаміка цін на топ-10 препаратів за обсягами аптечного продажу у 2024 р. свідчить, що на більшість препаратів ціни зростають помірно порівняно із початком року. Середній показник підвищення цін серед топ-10 SKU станом на 03.04.2024 р. становить 3% порівняно із початком року (рис. 4). При цьому на окремі препарати ціна зросла до 10%, а на інші залишається незмінною або навіть знизилася.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 3 квітня 2024 р.

У той же час загальний показник інфляційної складової свідчить про продовження тенденції до зростання цін. Інфляційний індекс, що відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, на 13-му тижні, за даними компанії «Proxima Research», становить 11%. У той же час індекс заміщення, який відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів за рахунок зміни обсягів споживання в упаковках та перерозподілу в бік більш дорогих/дешевих препаратів, становить –29%. Тобто інфляція стримала більш глибоке зменшення обсягів аптечного продажу ліків у гривневому вираженні (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 13-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті