Фармацевти у Франції призначатимуть антибіотики при ангіні та циститі

09 Квітня 2024 11:53 Поділитися

Серед заходів для подолання кризи у суспільній охороні здоров’я прем’єр-міністр Габріель Аттал (Gabriel Attal) відмічає початок призначення антибіотиків фармацевтами, яке має розпочатися з червня 2024 р. Однак підзаконні акти, що регулюють цю норму, досі відсутні.

Без заходів, що випливають із закону про фінансування соціального страхування на 2024 р., прийнятого наприкінці минулого року, ще не можуть бути застосовані. Уряд має розробити відповідні механізми, щоб заповнити медичні прогалини. Нова місія має бути затверджена наказом, який, за словами Г. Аттала, має з’явитися до настання літа.

Заходи проти «медичного опустелювання»

Останніми роками спектр обов’язків фармацевтів розширився, зокрема завдяки пандемії COVID-19. На фоні браку лікарів у Франції (медичне опустелювання) ці фахівці охорони здоров’я вже можуть призначати та вводити вакцини. А незабаром вони також матимуть змогу відпускати антибіотики без пред’явлення пацієнтом рецепта… За умови, що накази про впровадження з’являться в офіційному журналі.

Власне планується, що фармацевти зможуть відпускати антибіотики при ангіні чи циститі без попередньої консультації з лікарем. Зверніть увагу, щоб бути впевненим у необхідності призначення антибіотиків, пацієнти повинні пройти експрес-діагностичний орієнтаційний тест (test rapide d’orientation diagnostique — Trod). Це допомагає підтвердити, що інфекція справді має бактеріальне походження, а не вірусне. У іншому разі застосування антибіотиків невиправдане з медичної точки зору.

Питання у навчанні фармацевтів

Впровадження заходу просувається, але не так швидко, як сподівалися: «Минулого тижня ми працювали над основним текстом, який повинен дозволити нам призначати антибіотики. Але не вистачає того, що стосується навчання фармацевтів», — зізнається П’єр-Олів’є Варіо (Pierre-Olivier Variot), президент Союзу спілок громадських фармацевтів (Union des syndicats des pharmaciens d’officine).

Передбачають, що для фармацевтів, які хочуть відпускати антибіотики без рецепта для лікування ангіни чи циститу, має бути передбачений 8-годинний термін навчання. «Я сподіваюся, що ми зможемо постачати антибіотики у випадках ангіни чи циститу протягом 1–2 міс», — пояснив Філіп Бессет (Philippe Besset), президент Федерації фармацевтичних профспілок Франції (Fédération des syndicats pharmaceutiques de France — FSPF), з яким також консультувалися щодо розробки тексту наказу.

Що відомо з приводу ціни послуги?

У рівнянні залишається невідоме: ціна не лише діагностичного тесту, а й усього протоколу, спрямованого на відпуск антибіотиків пацієнтам без рецепта лікаря. Ці умови фармацевти хочуть уточнити в рамках звичайних переговорів із медичною страховою компанією. «Нам пропонували 9 євро, але цього мало. Це потребує 15–20 хв нашого часу, тому ми хотіли б, щоб нам заплатили 25 євро», — наполягає П.-О. Варіо. Але в очікуванні домовленості уряд все одно зможе довільно встановлювати ціну своїм наказом. Тому цього літа захід має запрацювати за будь-яких обставин.

Актуальним питанням залишається й можливість продовження фармацевтами рецептів пацієнтам із хронічними захворюваннями на 3 міс, а не на 1, як було раніше. Передбачений законом, прийнятим навесні 2023 р., цей захід має бути доповнений наказом, щоб він був повністю ефективним.

За матеріалами www.capital.fr; www.lequotidiendupharmacien.fr; www.pourquoidocteur.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті