Дослідження зв’язку між прийомом парацетамолу та патологією у дітей раннього віку

11 Квітня 2024 3:50 Поділитися

Незважаючи на переконання, що прийом парацетамолу (ацетамінофену) у період вагітності підвищує ризик розвитку у дитини аутизму, синдрому дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) або інтелектуальної недостатності, нове дослідження відхилило ці побоювання, не знайшовши жодного зв’язку. Відповідні результати опубліковано в журналі «JAMA».

Це загальнонаціональне когортне дослідження з контрольним аналізом братів і сестер включало популяційну вибірку з 2 480 797 дітей, народжених з 1995 по 2019 р. у Швеції, з подальшим спостереженням до 31 грудня 2021 р.

Дослідники виявили незначно підвищений ризик розвитку аутизму та СДУГ, пов’язаних із застосуванням ацетамінофену в період вагітності. Однак аналіз відповідних пар повних братів і сестер не виявив доказів підвищеного ризику аутизму (коефіцієнт ризику 0,98), СДУГ (коефіцієнт ризику 0,98) або розумової недостатності (коефіцієнт ризику 1,01), пов’язаних із застосуванням ацетамінофену.

Зв’язок за результатами інших досліджень

Парацетамол зазвичай застосовується для лікування болю та лихоманки в період вагітності. Управління з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами США (Food and Drug Administration) та Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency) вважають, що ацетамінофен зумовлює мінімальний ризик у період вагітності. Однак консенсусна заява міжнародної групи вчених і клініцистів у 2021 р. рекомендувала вагітним особам «утриматися від [ацетамінофену], якщо його застосування не є медичним показанням», серед інших запобіжних заходів, через потенційний ризик розладів розвитку, таких як аутизм і СДУГ (Bauer A.Z. et al., 2021).

Численні упередження можуть пояснити зв’язок, який відмічено в попередніх дослідженнях між застосуванням ацетамінофену та розладами розвитку нервової системи, зазначено в публікації «JAMA». Помилка може виникнути на основі причин, з яких був прийнятий ацетамінофен, наприклад, через інфекцію, лихоманку, мігрень або біль через аутоімунне захворювання. Ці показання до застосування ацетамінофену можуть бути факторами ризику розладів нервової системи і, таким чином, призвести до хибних зав’язків. Ті, хто застосовував ацетамінофен у період вагітності, повідомили про більшу поширеність багатьох станів здоров’я, пов’язаних із розладами розвитку нервової системи, порівняно з тими, хто його не застосовував (Bandoli G. et al., 2020). Можлива міжмедикаментозна взаємодія через потенціал застосування кількох ліків у період вагітності. Попередні дослідження також були обмежені невеликими розмірами вибірки, що призвело до непослідовних і неточних оцінок.

За висновками авторів, прийом ацетамінофену в період вагітності не був пов’язаний з ризиком розвитку у дітей аутизму, СДУГ або інтелектуальної недостатності в контрольному аналізі братів і сестер. Це свідчить про те, що асоціації, які виявлені в моделях без контролю братів і сестер, могли бути пов’язані з плутаниною.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті