Майбутнє, яке вже поряд: топ технологічних новинок у медицині

16 Квітня 2024 4:16 Поділитися

За останні кілька десятиріч технологічний прогрес розгорнувся з неймовірною швидкістю, впливаючи практично на кожен аспект нашого життя. Сучасні технології вже встигли змінити наш спосіб спілкування, роботи, навчання та навіть спосіб відпочинку. Вони змінюють наше життя, допомагаючи нам розвиватися та вдосконалюватися. Не оминули технологічні трансформації й медицину, створивши інтегровану екосистему для нових можливостей у галузі охорони здоров’я.

Майбутнє медицини напряму пов’язане з прогресом у галузі біомедичних та цифрових технологій, а медичні працівники мають бути в курсі останніх технологічних девайсів, щоб мати можливість контролювати їх. Пропонуємо вам дізнатися про технологічні новинки, зокрема деякі види медичних товарів, обладнання та приладів, що вже були впроваджені в практику протягом останніх 2 років.

  • Мінімально інвазивна хірургія — вид хірургічного лікування, що характеризується мінімальним втручанням в організм людини. І хоча ця методика вже не нова, але з кожним роком удосконалюються способи її проведення та відповідна медична апаратура (хірургічні роботизовані системи, лапароскопічні камери). Наприклад, встановлено, що мінімально інвазивна хірургічна техніка для встановлення слухових імплантатів із кістковим кріпленням може спростити проведення хірургічного втручання без ризику для здоров’я (Di Santana Cruz L. et al., 2023).
  • Хоча технологія 5G лише активно впроваджується, щоб забезпечити доступ населення до швидкісного інтернету, але вона вже має вплив на спосіб надання медичної допомоги. Телемедицина, системи віддаленого моніторингу пацієнтів, хірургічні втручання за допомогою роботів — це все вже працює за допомогою бездротових мереж 5-го покоління. Окрім того, запропоноване рішення може бути використане для об’єднання міжлікарняних мереж і швидкого відновлення під час аварії дротової мережі (Georgiou K.E. et al., 2021).
  • Інший вид медичного обладнання — інтернет медичних речей (Internet of Medical Things — IoMT), які є ще однією парадигмою, яка, як очікується, «революціонізує» сектор охорони здоров’я. Очікується, що IoMT продовжить розширюватися завдяки прогресу в сенсорних технологіях, що дозволить здійснювати моніторинг у реальному часі, дистанційне обслуговування пацієнтів і раннє виявлення проблем зі здоров’ям. Наприклад, сучасні смарт-диспенсери лікарських засобів дають можливість лікарям контролювати на відстані прийом пацієнтом препаратів, а пацієнтам — нагадувати про це (Osama M. et al., 2023; Sathsara A. et al., 2023).
  • Технологія 3D-друку останніми десятиріччями широко використовується у сфері імплантованого обладнання, даючи можливість виробляти імплантовані медичні пристрої будь-якої складності та форми. У майбутньому можуть бути побудовані незалежні центри з виробництва 3D-друку людських органів, щоб виготовляти імплантати відповідно до потреб. Зокрема, 3D-друк in situ — це імплантація оригінальних тканин в оригінальні частини тіла, що дозволяє уникнути відторгнення чужорідного трансплантата та інфікування (Wang Z. et al., 2021).
  • Ще один напрямок — сектор носимих технологій. Пристрої, які можна носити на тілі та відстежувати кілька дій і параметрів, стають доволі звичними серед населення. Одні прилади дозволяють пацієнту бачити свій пульс, артеріальний тиск та рівень кисню в плазмі крові протягом дня, інші — контролювати рівень глюкози. У сукупності такий підхід дає можливість пацієнтам своєчасно виявляти порушення, ділитися інформацією з лікарями та отримувати медичну допомогу (Canali S. et al., 2022).
  • Імерсивні технології в розширеній та віртуальній реальності також мають значний медичний потенціал. Так, лікарі, наприклад, можуть практикувати у віртуальному світі проведення оперативних втручань, а пацієнти з психічними захворюваннями можуть проходити експозиційну терапію в контрольованому віртуальному середовищі (Daher S. et al., 2022).
  • Не варто забувати, що вже проєктуються та виготовляються роботи, які можуть допомагати лікарям у наданні догляду або навіть проведенні хірургічних втручань (Deo N. et al., 2023).
  • Ну і, звичайно, штучний інтелект (ШІ), який все більше інтегрується в наше життя. Аналіз баз даних, розробка молекул лікарських засобів, автоматизація простих адміністративних завдань для прискорення надання догляду пацієнтам — і це лише вершина айсберга під назвою ШІ (Deo N. et al., 2023).

Як бачимо, сучасні технології докорінно змінюють життя людей, але вони можуть спричиняти й низку проблем, таких як соціальна ізоляція, перенапруження, зниження рівня освіченості тощо. Щоб уникнути небажаних наслідків технологічної експансії, потрібно використовувати їх раціонально та спиратися на реальні потреби.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті