Фармкомпанії обмежують використання мовних моделей на основі ШІ через занепокоєння щодо конфіденційності?

22 Квітня 2024 4:17 Поділитися

Теоретично штучний інтелект (ШІ) та великі мовні моделі можуть бути досить корисним та ефективним інструментом, але коли доходить до застосування на практиці, не все так ідеалістично.

За даними опитування, проведеного консалтинговою компанією ZoomRx, близько 80% опитаних співробітників фармацевтичних та біотехнологічних компаній вважають, що ШІ переоцінений. А половина фармацевтичних і біотехнологічних компаній, що брали участь у дослідженні, обмежують використання великих мовних моделей на основі генеративного ШІ своїми співробітниками. Основною причиною, яку називали майже всі, є занепокоєння щодо безпеки інформації та можливості витоку внутрішніх даних.

Дослідження проводилося серед 211 співробітників фармацевтичних та біотехнологічних компаній з досвідом від 2 до 35 років роботи у фармгалузі та знайомих з принаймні однією великою мовною моделлю на основі ШІ. В опитуванні брали участь фахівці різних департаментів, зокрема розробка і дослідження (R&D), виробництво, маркетинг і продаж, розвиток бізнесу тощо.

Занепокоєння в основному пов’язане із ризиком ненароком поставити під загрозу конфіденційну інформацію про компанію та/або клієнтів. Один зі сценаріїв, які можна уявити: співробітник, який працює з великою мовною моделлю на основі ШІ, вводить деякі приватні дані або конфіденційну інформацію, а ця дія може додавати відповідні дані до навчального набору даних цієї мовної моделі.

Згідно з опитуванням, у більшості випадків підставою впровадження та використання будь-якого виду ШІ фармацевтичними та біотехнологічними компаніями є зниження витрат, підвищення ефективності та економія часу. Лише у небагатьох випадках в якості причини вказували зростання бізнесу або збільшення доходів компанії.

За матеріалами www.zoomrx.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті