Пропозиції Комітету з питань охорони здоров’я СУП враховані у новому Переліку заборонених до рекламування безрецептурних ліків

25 Квітня 2024 1:17 Поділитися

23 квітня набув чинності наказ МОЗ від 18.03.2024 р. № 457 «Про затвердження Переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта». Разом з тим втратив чинність попередній перелік, затверджений наказом МОЗ від 18.07.2023 р. № 1295.

«Ця прекрасна новина про успіх у розв’язанні проблеми з рекламою безрецептурних ліків — результат системної і непростої роботи Комітету з питань охорони здоров’я Спілки українських підприємців (СУП)», — прокоментували в Комітеті з питань охорони здоров’я СУП (далі — Комітет СУП).

Відтепер діє наказ МОЗ № 457, яким затверджено новий список безрецептурних лікарських засобів, які не можна рекламувати. Новий перелік містить 407 позицій торговельних назв безрецептурних препаратів, заборонених до рекламування, що на 106 позицій менше, ніж у попередньому переліку.

Нагадаємо, що минулого року МОЗ оприлюднило подібний список, який викликав обурення учасників ринку. Тоді заборонили рекламу близько третини безрецептурних ліків, що суттєво вплинуло на доступ пацієнтів до інформації та обмежило їхні можливості вибору. У Комітеті СУП зауважили, що цей список не включав усі аналогічні лікарські засоби, що створювало нерівні умови для конкуренції. Водночас деякі ліки, які в Європейському Союзі вільно рекламуються, в Україні були заборонені.

Експерти Комітету СУП спільно з колегами з Асоціації «Medicines for Europe» звернулися до МОЗ та Прем’єр-міністра України з проханням переглянути критерії, за якими був складений список заборонених ліків. У результаті був розроблений проєкт оновлених критеріїв, який врахував зауваження ринку та європейський досвід. Ці критерії були затверджені наказом МОЗ від 05.02.2024 р. № 191 та набули чинності з 15 березня 2024 р.

«Ми щиро вдячні Міністерству охорони здоров’я України за готовність слухати наші пропозиції та працювати разом з нами над оптимальним рішенням. Цей діалог показав, що спільна робота держави та підприємців дуже важлива для створення сприятливого бізнес-середовища», — додали в Комітеті СУП.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті