МОЗ пропонує переглянути критерії заборони до рекламування безрецептурних ліків

Зауважимо, що 21 листопада зупинено до 1 березня 2024 р. дію наказу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 18.07.2023 р. № 1295, яким затверджено Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта (далі — Перелік). Цей Перелік був ухвалений на підставі останньої редакції Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено (далі — Критерії), затверджених наказом МОЗ від 06.06.2012 р. № 422. До цієї редакції у представників ринку виникали перестороги.

Тому, коли Перелік було ухвалено, він мав певну невідповідність інформації, яка в ньому розміщувалася, з тими даними, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів України, які вносяться за результатами процедури державної реєстрації препаратів.

Через це для удосконалення цих Критеріїв МОЗ України 30 листопада для громадського обговорення оприлюднило проєкт наказу відомства, яким пропонується внести зміни до Критеріїв. Так, запропоновано відносити безрецептурний лікарський засіб до заборонених до рекламування в разі, якщо «торговельна назва, включно з торговельною маркою або найменуванням заявника/виробника (за наявності) препарату така ж, як і лікарського засобу, який відпускатиметься за рецептом лікаря».

Наразі ж чинною редакцією Критеріїв передбачено, що лікарський засіб забороняється ще й коли співпадає міжнародна непатентована назва (МНН) та форма випуску ОТС-препарату з таким, що заборонений до рекламування.

Також проєктом уточнюється, що під час застосування цього критерію під торговельною назвою слід розуміти «назву, під якою він зареєстрований і яка даватиме можливість його ідентифікувати». При цьому торговельна назва лікарського засобу може бути:

  • вигаданою назвою, яка не повинна призводити до плутанини із загальноприйнятою назвою;
  • загальноприйнятою назвою, що супроводжуватиметься торговельною маркою чи найменуванням заявника/виробника;
  • науковою назвою, що супроводжуватиметься торговельною маркою чи найменуванням заявника/виробника.

Окрім цього, проєктом уточнено критерій, за яким забороняється до рекламування лікарський засіб, що застосовується для терапії:

  • венеричних захворювань;
  • особливо небезпечних інфекційних хвороб;
  • раку та інших пухлинних захворювань;
  • хронічного безсоння;
  • цукрового діабету;
  • ожиріння (зокрема лікарських засобів, що приймають для зменшення маси тіла);
  • імпотенції (еректильної дисфункції).

Так, проєктом передбачено, що цей критерій застосовуватиметься у разі, коли такі препарати мають затверджені терапевтичні показання до вищезгаданих захворювань.

Зауваження та пропозиції потрібно надсилати до 30 грудня 2023 р. до МОЗ України за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601; e-mail: [email protected], [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті