Як «пережити» похмілля після свят?

02 Травня 2024 5:09 Поділитися

Попереду Великдень, а отже, варто бути готовими до того, що після святкового «розговіння» може настати тяжкий похмільний ранок. На жаль, немає правила, яке може точно підказати міру алкоголю, яка б була безпечною в кожному окремому випадку. Але, на щастя, є рекомендації, що можуть сприяти зменшенню вираженості похмільного синдрому.

Що таке похмілля та як воно проявляється?

Похмілля — це низка неприємних симптомів, які можуть розвинутися після вживання алкоголю (таблиця). Здебільшого тяжкість перебігу похмільного синдрому корелює з кількістю випитого алкоголю: чим більше, тим вірогідніше, що наступного дня буде «погано». Конкретний набір симптомів та ступінь їх вираженості можуть відрізнятися від людини до людини та від випадку до випадку. Крім того, характеристики похмілля можуть залежати від типу спожитого алкогольного напою та кількості випитого. Як правило, похмілля починається через кілька годин після припинення вживання алкоголю, коли концентрація алкоголю в крові людини падає, а провідним симптомом є головний біль, який, як зафіксовано у дослідженні, відмічається у 72% усіх випадків зловживання алкогольними напоями (Swift R. et al., 1998).

Розвиток таких симптомів, як сплутаність свідомості, блювання, судоми, нерегулярне повільне дихання (<8 вдихів/хв), блідість та синюшність шкірних покривів, гіпотермія та втрата свідомості, можуть вказувати на отруєння алкоголем — небезпечну для життя ситуацію, яка потребує термінового медичного втручання.

Варто зауважити, що багато алкогольних напоїв додатково можуть містити такі сполуки, як конгенери, що, з одного боку, призначені для покращення смаку, запаху та зовнішнього вигляду алкогольних напоїв, а з іншого — можуть призводити до розвитку похмілля. У дослідженнях встановлено, що алкогольні напої, які містять більш чистий етанол, викликають менше похмільних ефектів, ніж ті, що містять велику кількість конгенерів, наприклад, віскі, бренді або червоне вино (Swift R. et al., 1998).

Таблиця. Симптоми похмілля

Клас симптомів

Тип

Фізичні

Втома, слабкість, спрага, головний біль, ломота в м’язах

Зі сторони шлунково-кишкового тракту

Нудота, блювання, біль у шлунку

Що впливають на біологічні ритми

Безсоння, зменшення тривалості фази швидкого сну (ФШС) та збільшення тривалості фази повільного сну

Сенсорні

Запаморочення, чутливість до світла і звуків

Когнітивні

Зниження уваги та концентрації

Психічні

Депресія, тривожність, дратівливість

Симпатичні

Тремор, підвищене потовиділення, тахікардія, підвищення артеріального тиску

Чому розвивається похмільний синдром?

Розвиток симптомів похмілля пояснюється низкою причин, включно з безпосереднім фізіологічним впливом алкоголю на головний мозок та інші органи, наслідками його виведення з цих органів після впливу алкоголю (абстиненції); фізіологічними ефектами сполук, що утворюються в результаті метаболізму алкоголю (тобто метаболітів), особливо ацетальдегіду, і неалкогольними факторами, такими як токсичний вплив інших біологічно активних хімічних речовин (тобто конгенерів) у напоях, поведінка, пов’язана із вживанням алкоголю (наприклад вживання наркотиків, обмежене споживання їжі, депривація сну), і певні особистісні характеристики (наприклад тип особистості, сімейна історія алкоголізму).

Наприклад, зневоднення та електролітний дисбаланс розвивається через те, що алкоголь збільшує сечовиділення внаслідок пригнічення синтезу вазопресину з гіпофіза (антидіуретичного гормону). Симптоми легкого та помірного ступеня зневоднення включають спрагу, слабкість, сухість слизових оболонок та запаморочення. Погіршити ситуацію можуть підвищене потовиділення, блювання та діарея, які часто виникають під час похмілля.

Шлунково-кишкові розлади та розлади біліарної системи, такі як гастрит, ожиріння печінки чи зниження рівня глюкози у плазмі крові розвиваються через безпосереднє подразнення шлунка, кишечнику та дію алкогольних метаболітів.

А втома, яка відчувається під час похмілля, є наслідком руйнівного впливу алкоголю на якість сну, який може бути коротшим і гіршим через рикошетне збудження. Також вживання алкоголю порушує циркадний ритм, провокуючи аномальне зниження температури тіла під час інтоксикації та аномально підвищену — під час похмілля, перешкоджає циркадній нічній секреції гормону росту, стимулює вивільнення кортизолу — гормону, який відіграє роль у вуглеводному обміні та реакції на стрес тощо.

Синдром абстиненції після надмірного вживання алкоголю є наслідком компенсаторних змін у центральній нервовій системі, які відбуваються у відповідь на хронічно введені депресанти (у цьому випадку — етанол). Коли алкоголь виводиться з організму, центральна нервова система та частина нервової системи, яка координує реакцію на стрес (тобто симпатична нервова система), залишаються в незбалансованому стані «овердрайву». Гіперактивність симпатичної нервової системи пояснює тремор, підвищене потовиділення і тахікардію.

Метаболізм алкоголю проходить двостадійний процес. По-перше, фермент алкогольдегідрогеназа метаболізує алкоголь до проміжного продукту — ацетальдегіду, а потім інший фермент альдегіддегідрогеназа метаболізує ацетальдегід до ацетату. Ацетальдегід є хімічно реактивною речовиною, яка зв’язується з білками та іншими біологічно важливими сполуками, що у високих концентраціях викликає такі токсичні ефекти, як прискорений пульс, підвищене потовиділення, гіперемія шкіри, нудота та блювання (Swift R. et al., 1998).

Лікування похмілля

На сьогодні відомо про низку методів, включно з фармакологічною підтримкою та народними засобами, які можуть як запобігти розвитку похмільного синдрому, так і зменшити його вираженість та скоротити тривалість.

Звичайно, що найкраща порада, яка гарантовано «профілактує» розвиток похмілля — повна відмова від вживання алкогольних напоїв. Проте, що ж робити, коли уникнути споживання «міцних» напоїв неможливо?

По-перше, не варто забувати, що на ступінь тяжкості похмільної симптоматики впливає низка факторів, основними з яких є кількість, міцність та якість випитого алкоголю, зокрема наявність у складі конгенерів. Раціональна порада — споживання не досить міцного алкогольного напою в невеликій кількості та з мінімальним вмістом допоміжних речовин. Окрім цього, варто поєднувати алкоголь з «правильною» їжею. Так, споживання фруктів, фруктових соків або інших продуктів, що містять фруктозу, зменшує вираженість похмілля; м’яка їжа, яка містить складні вуглеводи, наприклад, тости або крекери, може попереджати «алкогольну» гіпоглікемію; достатня тривалість сну сприяє зменшенню вираженості втоми, пов’язаної з недосипанням, а вживання безалкогольних напоїв у достатній кількості під час і після вживання алкоголю — зменшує вираженість зневоднення, спричиненого алкоголем (Swift R. et al., 1998).

Деякі лікарські засоби можуть полегшити стан під час похмілля, зокрема:

  • для усування симптомів інтоксикації та виведення етанолу і його метаболітів з організму варто прийняти ентеросорбенти (вугілля медичне активоване, гідрогель метилкремнієвої кислоти, діосмектит);
  • при печії — антациди (алюмінію фосфат, гідротальцит, магальдрат, комбіновані препарати та комплексні сполуки алюмінію, кальцію і магнію);
  • при болю у шлунку — спазмолітики (дротаверин);
  • при головному болю — анальгетики та нестероїдні протизапальні препарати (ацетилсаліцилову кислоту, парацетамол, ібупрофен);
  • при нудоті — стимулятори перистальтики (домперидон);
  • при розладах сну та емоційній нестабільності — засоби, що діють на нервову систему (гліцин), анксіолітики (мебікар), антидепресанти (на основі трави звіробою), снодійні та седативні засоби рослинного походження, зокрема комбіновані, які містять валеріану, собачу кропиву та пасифлору.

Гліцин може знешкоджувати токсичні продукти розпаду етилового спирту, такі як ацетальдегід, який може бути причиною поганого самопочуття під час похмілля, та зменшувати вираженість психоемоційного напруження й агресивності, покращувати настрій, розумову працездатність, сон.

Зменшувати вираженість симптомів гострої алкогольної інтоксикації та абстинентного синдрому можуть комбіновані лікарські засоби на основі глюкози, гліцину та натрію форміату, які чинять дезінтоксикаційну дію, покращують обмінні процеси в організмі, позитивно впливають на функції печінки, а також поліпшують сон та загальне самопочуття, та метадоксин — антиалкогольний, дезінтоксикаційний та гепатопротекторний засіб, який сприяє зменшенню вираженості психічних і соматичних проявів похмільного синдрому.

Народні засоби від похмілля

Насамперед потрібно наголосити, що відома «народна» порада щодо повторного вживання алкогольних напоїв уже під час похмілля, що нібито має полегшувати стан, є міфом. Додатковий прийом «міцних» напоїв навпаки може збільшити вираженість уже наявної інтоксикації організму та погіршити загальний стан. На противагу цій хибній пораді більш доцільним є прийняття контрастного душу, який хоч і не усуне неприємну симптоматику, але може допомогти збадьоритися. «Відомий» народний засіб — розсіл теж не усуває симптомів похмілля, проте завдяки великому вмісту солі його вживання сприятиме відновленню порушеного водно-сольового балансу. Щодо томатного соку, то цей напій теж не полегшить стан, але завдяки вмісту вітамінів, пектину, яблучної та бурштинової кислот, може підтримати знесилений алкоголем організм.

І ще наостанок, тим більш напередодні Великодня, не можна обійти стороною пораду від керівника спеціалізованої компанії зі зберігання вина Elite Wine Refrigeration Каллума Дулі, який радить вживати при похміллі яйця (www.cambridge-news.co.uk). І в цьому є резон, адже до їхнього складу входять амінокислоти, зокрема авідин, що допомагають розщеплювати алкогольний метаболіт — ацетальдегід, та речовини, які можуть сприяти злагодженій роботі шлунково-кишкового тракту, а отже, і зменшувати вираженість похмільних симптомів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті