Понад 300 аптек на Миколаївщині можуть здійснювати відпуск ліків за е-рецептом

02 Травня 2024 1:38 Поділитися

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Миколаївській обл. на виконання листів Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 04.03.2024 р. № 28/9665/2-24 та Держлікслужби від 26.03.2024 р. № 3006-001.1/004.0/17-24 щодо дотримання аптечними закладами порядку відпуску рецептурних ліків провела аналіз даних щодо кількості підключених до електронної системи охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ) аптечних закладів області за даними дашборду «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом» (далі — Дашборд).

Нагадаємо: раніше аналіз підключення аптек до ЕСОЗ проведено в Полтавській, Волинській та Чернігівській обл.

Станом на 30.04.2024 р. на Дашборді розміщено інформацію про 377 аптек області, що можуть здійснювати відпуск препаратів за електронними рецептами (е-рецепт). Разом з цим станом на 10.04.2023 р. за повідомленнями суб’єктів господарювання, які надсилалися на виконання листа Держлікслужби від 24.02.2023 р. № 114-01.1/02/05.15-23, до ЕСОЗ підключено 393 аптеки.

«Враховуючи також інформацію щодо підключення аптечних закладів, які розпочали/відновили свою роботу в період з квітня 2023 р. до квітня 2024 р., їх кількість, що мають підключитися до ЕСОЗ, повинна збільшуватися», — зазначають у Держлікслужбі. Однак у зв’язку з невідповідністю між даними, що надавалися Держлікслужбі, та даними Дашборду, відомством надіслано електронний запит до відділу візуалізації даних аналітичного управління Національної служби здоров’я України (НСЗУ) з наведенням прикладів щодо суб’єктів, дані яких не відображаються на Дашборді.

Фахівцями відділу надано роз’яснення, що така ситуація може бути пов’язана з тим, що суб’єкт господарювання під час реєстрації не заповнив дані про підрозділи, які будуть задіяні у відпуску е-рецептів, тобто для кожного підрозділу необхідно визначити перелік послуг, які він повинен надавати, з урахуванням отриманої ліцензії на відпуск лікарських засобів (загальної та/або наркотичної).

Враховуючи надане роз’яснення, Держлікслужба звертає увагу на потребу перевірки наявності аптечних закладів підприємства/фізичної особи — підприємця (ФОП) на Дашборді НСЗУ, обравши за фільтром «Миколаївська область». У полі «Пошук» над інтерактивною картою є можливість пошуку за адресою аптечного закладу.

У разі відсутності закладів на інформаційному Дашборді слід перевірити реєстрацію та підключення до ЕСОЗ кожного структурного підрозділу. Для уточнення цих налаштувань доцільно контактувати зі своєю медичною інформаційною системою (МІС).

Держлікслужба у Миколаївській обл. нагадує, відповідно до п. 312  та п. 162 Ліцензійних  умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови) ліцензіат зобов’язаний зареєструватися в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних ЕСОЗ та забезпечити роботу з нею.

Зокрема, є обов’язковим внесення інформації щодо відпущених препаратів. Крім того, п. 165 Ліцензійних умов передбачено обов’язковість укладання договорів про реімбурсацію в разі розміщення аптеки та/або аптечного пункту в приміщенні та/або на території лікарні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті