У Данії пероральні гіпоглікемізувальні засоби відшкодовуватимуть за системою світлофору

03 Травня 2024 3:45 Поділитися

Данське агентство з лікарських засобів (Lægemiddelstyrelsen, далі — Агентство) ухвалило рішення про правила відшкодування вартості гіпоглікемізувальних засобів, які не є інсуліном. Зокрема, щодо певних аналогів глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1) впровадять жорсткіші умови. Зміни застосовуватимуться з 25 листопада 2024 р.

Половина нових користувачів GLP-1 не використовували альтернативи

Аналоги GLP-1, до яких належать ліраглутид (Victoza), дулаглутид (Trulicity), семаглутид (Ozempic, а також препарат для перорального застосування Rybelsus) — значно дорожчі за інші види ліків для терапії цукрового діабету. У данських рекомендаціях щодо лікування існують інші види препаратів для терапії цього патологічного стану, які рекомендовані нарівні з аналогами GLP-1 для різних груп пацієнтів, тому найраціональніше починати лікування з більш дешевих альтернатив. Незважаючи на терапевтичні рекомендації, останніми роками з’явилася велика кількість нових хворих на цукровий діабет, що почали приймати безпосередньо аналоги GLP-1, не пробуючи дешевших альтернатив, як зазначено в повідомленні Агентства.

Зокрема, у 2023 р. кожен другий хворий на цукровий діабет почав лікування аналогами GLP-1 або їх комбінаціями, не пробуючи раніше відповідну альтернативу (препарати сульфанілсечовини, інгібітори дипептидил-пептидази-4 (DPP-4) або інгібітори натрій-глюкозного котранспортера-2 (SGLT-2)). Крім того, 6 із 10 пацієнтів, які почали лікування аналогом GLP-1 та їх комбінаціями у 2023 р., раніше не приймали інгібітор SGLT-2, який є найбільш очевидною альтернативою терапії аналогами GLP-1. Така ж тенденція фіксувалася у 2022 р., коли 7 із 10 пацієнтів, що почали лікування аналогом GLP-1, не пробували попередньо інгібітор SGLT-2.

Через те, що багато осіб почали лікування аналогом GLP-1, не спробувавши спочатку дешеві альтернативи, у січні 2024 р. Рада з відшкодування лікарських засобів (Medicintilskudsnævnet) рекомендувала Агентству передбачити для аналогів GLP-1 «відшкодування за вимогою» замість автоматичної реімбурсації. Так можна було б гарантувати, що препарати GLP-1 зарезервовані для пацієнтів, які не можуть використовувати інші ліки.

Зниження ціни з 29 квітня

З кінця квітня 2024 р. ціна на найбільш широко застосовуваний аналог GLP-1 — препарат семаглутиду у формі для ін’єкцій, знижена на 34%, але він усе ще досить дороговартісний, про що повідомляє Агентство. При цьому підкреслюють, що буде отримано негайний фінансовий прибуток у вигляді скорочення медичних витрат на 500 млн данських крон (67 млн євро) щорічно.

До цього додається економічна вигода в результаті запровадження нових правил (див. нижче). Якщо воно застосовуватиметься як заплановано, близько половини нинішніх користувачів GLP-1 перейде на дешевші препарати. Новий підхід до призначення субсидій також попереджає надмірно часте звернення лікарів за індивідуальним відшкодуванням завдяки запровадженню «реімбурсації при дотриманні умов».

Система світлофору

Переоцінка умов відшкодування стосувалася усієї групи гіпоглікемізувальних засобів, які не є інсуліном. Для зручності лікарів та пацієнтів відповідний перелік розподілено на 3 частини:

  1. Зелена означає, що умови відшкодування не змінюються.
  2. Жовта — що необхідна переоцінка з боку лікаря стосовно відповідності до клінічних умов з боку пацієнта.
  3. Червона — автоматичне відшкодування більше не можливе, а в особливих випадках лікар може подати заявку на індивідуальне відшкодування.

Наведемо приклади. Метформін, гліклазид, глімепірид сітагліптин, вілдагліптин, метформін + сітагліптин, метформін + вілдагліптин, дапагліфлозин, канагліфлозин, емпагліфлозин, метформін + дапагліфлозин, метформін + емпагліфлозин належать до зеленої частини переліку, тобто їх відшкодування здійснюється на загальних умовах.

Семаглутид у формі для перорального та парентерального введення, а також дулаглутид у формі для ін’єкцій можуть бути призначені за наступних умов (у разі відповідності лікар робить у рецепті необхідну позначку):

  • пацієнт не може приймати інгібітор SGLT-2 через побічні ефекти або дуже погану функцію нирок, а також:

1) серцево-судинне захворювання або захворювання нирок; або

2) принаймні 3 фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань та незадовільний контроль рівня глюкози в плазмі крові під час застосування метформіну;

  • пацієнт має незадовільний контроль рівня глюкози в плазмі крові попри лікування всіма відповідними антидіабетичними засобами, зокрема інгібіторами SGLT-2.

У зв’язку зі змінами, що діятимуть через пів року, Агентство поінформувало усі зацікавлені сторони та надіслало аптекам інформаційні матеріали декількома мовами, включно з українською.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами laegemiddelstyrelsen.dk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті