Як отримати ліки за е-рецептом для рідних в аптеці?

09 Травня 2024 2:11 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України наголошує, що потреба в особистій присутності пацієнта в аптеці при отриманні ліків чи медичних виробів за програмою реімбурсації за електронним рецептом (е-рецепт) — це міф.

Отримати препарати чи медичні вироби за програмою реімбурсації можуть рідні пацієнта. Для цього потрібно взяти із собою до аптеки роздруковану інформаційну пам’ятку або просто записати 16-значний номер рецепта та 4-значний код підтвердження. Також потрібно з’ясувати у рідних, які саме ліки, якого виробника потрібні. Якщо можливо — взяти стару упаковку від препаратів із собою.

В аптеці слід повідомити фармацевту 16-значний номер е-рецепта та надалі обрати із запропонованих фармацевтом торговельних назв лікарських засобів саме той, який потрібен.

Варто переконатися, що потрібна торговельна назва препарату в потрібній кількості є в наявності. З’ясувавши розмір доплати в разі, якщо буде обрано лікарський засіб з доплатою, необхідно назвати 4-значний код підтвердження фармацевту. Надалі він накладе електронний підпис в електронній системі охорони здоров’я, тільки тоді е-рецепт буде погашено.

Важливо: якщо в аптеці відсутня саме та торговельна назва лікарського засобу, який потрібен, то код підтвердження називати не варто. У такому разі можна замовити призначений лікарем препарат та прийти до цієї ж аптеки через декілька днів або звернутися до будь-якої іншої аптеки, що відпускає ліки за програмою «Доступні ліки».

МОЗ також нагадує, що хворий може отримувати препарати в межах програми реімбурсації при нижченаведених захворюваннях чи станах:

  • серцево-судинних захворюваннях;
  • цукровому діабеті II типу;
  • бронхіальній астмі;
  • розладах психіки та поведінки;
  • епілепсії;
  • нецукровому діабеті;
  • цукровому (інсулінозалежному) діабеті;
  • хронічному обструктивному захворюванні легень;
  • хворобі Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати для пацієнтів після проведеної трансплантації.

Перелік ліків та медичних виробів, які входять до програми реімбурсації, а також розміри доплати за упаковку можна переглянути за посиланням.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті