МАП розширює географію своєї діяльності

22 Травня 2024 11:08 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) продовжує інформувати про розвиток діяльності в Україні мобільних аптечних пунктів (МАП) — нового виду роздрібної реалізації ліків, завдяки якому для сільського населення та жителів прифронтових населених пунктів суттєво підвищується доступність до потрібних препаратів.

Нагадаємо, минулого тижня на території Баришівської громади в Київській обл. вийшов на маршрут перший МАП від Державного підприємства «Укрвакцина» Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України.

Разом з тим 21 травня 2024 р. в Тернопільській обл. вийшов на маршрут перший МАП, який належить ТОВ «Фармаксо». Також цього тижня в Тернопільській та Рівненській обл. заплановано вихід на маршрут ще по одному мобільному аптечному пункту.

Окрім того, 1 березня цього року на території Миколаївської обл. розпочав свою роботу перший мобільний аптечний пункт підприємства Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України «Шпиталь Українського червоного хреста».

«За період функціонування цей соціальний проєкт показав свою важливість та необхідність для населення сільської місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні заклади, життєздатність та перспективи для подальшого розвитку, враховуючи потреби та зацікавленість територіальних громад», — йдеться в повідомленні.

Як наслідок, з травня поточного року мобільний аптечний пункт збільшує кількість сільських населених пунктів, в яких здійснюватиметься роздрібна торгівля лікарськими засобами. Натепер до маршруту пункту додано ще 8 населених пунктів сільської місцевості.

Так, з початку року МАПи вже працюють у 7 областях України:

  • 1 МАП у Тернопільській обл. (ТОВ «Фармаксо»);
  • 1 МАП у Київській обл. (ДП «Укрвакцина» МОЗ України»);
  • 2 МАПи в Харківській обл. (ТОВ «Фармація Харківщини»);
  • 1 МАП у Миколаївській обл. (Підприємство Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України «Шпиталь Українського Червоного Хреста»);
  • 2 МАПи на Черкащині (Черкаське обласне КП «Фармація»);
  • 1 МАП в Одеській обл. («Аптечна мережа «Фармація»);
  • 1 МАП на Чернігівщині (КП «Ліки Чернігівщини» Чернігівської обласної ради).

До асортименту МАПів належать найбільш затребувані у населення рецептурні та безрецептурні ліки, вироби медичного призначення. Також МАПи реалізують препарати в межах програми реімбурсації «Доступні ліки».

21 травня в пресцентрі «Укрінформ» відбувся круглий стіл «Мобільні аптечні пункти в громадах», організований проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Інновації для подолання епідемії ВІЛ». Детальніше про фахову дискусію щодо поліпшення доступу до медичних послуг та лікарських засобів читайте найближчим часом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами та фото dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті