Удосконалення регулювання інтернет-торгівлі ліками: позиція Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення

22 Травня 2024 2:45 Поділитися

Фахові дискусії навколо запропонованих змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови) у частині вдосконалення регулювання інтернет-торгівлі препаратами не вщухають. Позицію з приводу запропонованих змін висловив Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення (далі Союз), направивши 20 травня відповідного листа на адресу Уряду.

Серед іншого, Союз зазначає:

«Нашим пріоритетом завжди залишається убезпечення українських громадян від придбання неякісної, фальсифікованої чи ввезеної із порушенням закону продукції, яку можуть розповсюджувати недобросовісні господарюючі суб’єкти, що є учасниками фармацевтичного ринку. Зокрема, інтернет-майданчики, діяльність яких не контролюється з боку відповідних державних органів.

Лікарські засоби належать до засобів першочергової необхідності, забезпечення якими є критично важливим для населення, особливо зараз в умовах воєнного стану та повномасштабного вторгнення. Відповідно до положень Конституції людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Саме тому основне завдання держави це забезпечення контролю за обігом препаратів і гарантування споживачам доступу до якісних і безпечних ліків.

Учасники Союзу підтримують позицію державних органів щодо приведення у відповідність інструментів контролю за обігом препаратів, а також створення відповідних умов і надання гарантій споживачам щодо доступу до якісних ліків.

Є зрозумілим інтерес майданчиків-«посередників», оскільки, за оприлюдненою інформацією з відкритих джерел, щомісячне бронювання 1 такого майданчика сягає 3,5 млрд грн.

Проте, на нашу думку, некоректно маніпулювати твердженням, що зміни до Ліцензійних умов, що нині пропонуються державою, заборонять роботу інтернет-майданчиків, які розміщують інформацію щодо наявних ліків в аптеках, і це зумовить погіршення доступу громадян до потрібних препаратів.

Навпаки, зміни надають потужний поштовх до розвитку прозорої конкуренції серед гравців фармацевтичного ринку. Споживач завжди повинен мати право на вибір альтернативних платформ, які діятимуть в межах єдиних правил та виконуватимуть норми законодавства, відповідаючи перед споживачами за якість своєї пропозиції».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті