
Призначення вітаміну B12
Вітамін B12 — речовина, яка відіграє одну з ключових ролей у правильному функціонуванні нервової системи та є необхідною при утворенні та дозріванні еритроцитів і синтезу дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК) (Larry E. Johnson, 2022).
Серед інших властивостей вітаміну В12 ― активна участь в обміні білків, жирів і вуглеводів у комплексі з вітамінами С, В5 та В9, у метаболізмі фолієвої кислоти при синтезі холіну, підтримка запасів заліза в організмі, забезпечення трансформації каротинів в активний вітамін А тощо (Munteanu C. et al., 2024).
Рекомендовані дозування
Варто звернути увагу на те, що щоденна добова потреба у вітаміні B12 визначається віком та фізіологічним станом людини, тому, наприклад, для вагітних та жінок, що годують грудьми, доза є підвищеною (табл. 1).
Вікова група | Добова потреба у вітаміні В12 (доза у мкг) |
0‒6 місяців | 0,5 |
7‒12 місяців | 0,6 |
1‒3 роки | 0,7 |
4‒6 років | 1 |
6 років
(школярі) |
1,2 |
7‒10 років | 1,4 |
11‒17 років | 2 |
Від 18 років та старше | 3 |
Вагітні* | +0,2 |
Жінки, що годують грудьми* | +0,4 |
*Додатково до норми. |
Де міститься вітамін B12?
На відміну від більшості інших представників групи В, вітамін B12 зберігається в організмі у значних кількостях (приблизно від 1 до 5 мг та здебільшого в печінці) та використовується за потребою. Але його запаси потрібно постійно поповнювати.
- Згідно з аналізом даних Національного опитування з питань здоров’я та харчування (National Health and Nutrition Examination Survey Homepage — NHANES), США, за 2007–2018 рр. близько 3,6% усіх дорослих віком від 19 років мають дефіцит вітаміну B12, а близько 12,5% усіх дорослих споживають його в недостатній кількості.
Знайти вітамін B12 можна у продуктах тваринного походження, таких як м’ясо, яйця, збагачені злаки, молоко, морська риба, морепродукти тощо (Larry E. Johnson, 2022) (табл. 2).
Таблиця 2. Вміст вітаміну B12 у продуктах
Назва продукту | Доза вітаміну B12 в продукті (мкг) |
Яловича печінка (≈100 г) | 70,7 |
Харчові дріжджі (≈¼ склянки) | 8,3‒24 |
Лосось варений (≈100 г) | 2,6 |
Яловичина мелена обсмажена (≈100 г) | 2,4 |
Молоко 2% (1 склянка) | 1,3 |
Яйце варене (1 штука) | 0,5 |
Індича грудка смажена (≈100 г) | 0,3 |
Полівітаміни, що доступні в продажу в аптеках (1 рекомендована виробником доза) | 5‒25 |
- Варто зауважити, що розрахункова біодоступність вітаміну B12 залежить не лише від дози, а й від походження. Зокрема, вітамін B12 з молочних продуктів засвоюється втричі краще, ніж з м’яса, риби та птиці, а якщо пити різноманітні вітамінно-мінеральні комплекси, які його містять, то близько на 50% більше, ніж з харчових джерел (Bueno Dalto D. et al., 2018).
- NHANES визначило, що близько 24% усіх чоловіків та 29% усіх жінок з метою збалансування свого раціону та для поповнення його вітаміном B12 додатково вживають дієтичні добавки, що його містять. Частка дітей і підлітків коливається від 28% віком від 2 до 5 років до 9% віком від 12 до 19 років.
Для чого потрібно контролювати запас вітаміну B12 в організмі?
Через брак адекватного надходження протягом тривалого часу запаси кобаламіну в організмі можуть вичерпатися через близько 5 років, а його недостатність спричинити розвиток низки захворювань (Ankar A. et al., 2022).
Серед причин розвитку дефіциту вітаміну B12 виділяють незбалансованість харчування, утруднене засвоєння вітаміну B12 з їжі, відсутність внутрішнього фактора, який сприяє засвоєнню (наприклад через перніціозну анемію), хірургічне втручання в шлунково-кишковому тракті, тривале застосування певних ліків (наприклад метформіну або інгібіторів протонної помпи), дієтичні харчові обмеження, певні вроджені захворювання (спадкові вади внутрішнього фактора, хвороба Імерслунда-Гресбека) тощо. Найбільш схильними до дефіциту цього вітаміну є особи літнього віку, хворі на перніціозну анемію, пацієнти з розладами шлунково-кишкового тракту, вегетаріанці та їх діти.
Мегалобластна анемія, патологічні стани залоз внутрішньої секреції, ушкодження нервів (невропатії) та головного мозку, порушень травлення — незначна частка того, з чим може зіткнутися людина, яка має дефіцит вітаміну B12 та не захоче додатково приймати вітамінні комплекси, які його містять. Варто зазначити, що хронічна недостатність вітаміну B12 є небезпечною як для дітей, організм яких ще розвивається, так і для дорослих чоловіків та жінок, адже може спровокувати необоротне руйнування нервів (Larry E. Johnson, 2022). Зокрема, у вагітних і жінок, які годують грудьми, дефіцит вітаміну B12 може спричинити вади нервової трубки у плода та подальшу затримку розвитку і анемію у дитини (Molloy A.M. et al., 2008).
Проте все в організмі має бути збалансовано. Нашкодити може як недостатність вітамінів групи В, так і їх надмірна кількість. Тому, щоб уникнути небажаних наслідків самолікування та дізнатися, для чого потрібно приймати вітамінні комплекси, що можуть містити вітамін B12, і чи є в них потреба, варто звернутися за допомогою до лікаря. Слід зауважити, що вітаміни можуть взаємодіяти і у певних ситуаціях, значення має не їх комплексне споживання, а прийом конкретного дефіцитного мікроелемента, наприклад вітаміну B12.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА», за матеріалами ods.od.nih.gov
1Наказ від 03.09.2017 р. № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим