Що таке пажитник: опис та походження
Гуньба сінна (Trigonella foenum-graecum) — це однорічна трав’яниста рослина, що належить до родини бобових (Bahmani M. et al., 2016). У народі гуньба відома під багатьма назвами, зокрема як буркотина, грецьке сіно, окладник, сіре зілля, пажитник, шамбала, фенугрек, чаман, грибна трава тощо. Рослина походить із східного Середземномор’я, але нині вирощується в багатьох країнах світу (Bahmani M. et al., 2016). Її насіння, яке за запахом і смаком нагадує кленовий сироп, використовується як спеція та традиційний лікарський засіб*.
У східній медицині ця трава має довгу історію використання, включаючи регулювання гормонального фону та стимуляцію пологів, сприяння травленню та як загальний тонік для покращення метаболізму та здоров’я (Basch E. et al., 2003). Але чи справді гуньба сінна така корисна? І чи не несе вона ризики для здоров’я?
Гуньба (пажитник): користь і шкода
Гуньба має низку корисних властивостей, які пов’язані з високим вмістом білка, клітковини, сапонінів, флавоноїдів, алкалоїдів (особливо тригонеліну), а також фітоестрогенів. Ці сполуки взаємодіють із різними системами організму, особливо ендокринною та травною.
Значна цінність гуньби (пажитника) — насіння, багате на активні сполуки (зокрема, алкалоїди, стероїдні сполуки та сапогеніни (Bahmani M. et al., 2016)), що чинять різноманітний вплив на організм: сприяють зниженню холестерину та регуляції рівня глюкози в організмі, стимулюють лактацію, виявляють антибактеріальний ефект, покращують апетит та мають гепатопротекторні властивості (Wani S.A. et al., 2018). Так, тригонелін вважається найважливішим метаболітом, що може стати в нагоді при лікуванні цукрового діабету та підвищеного рівня холестерину в крові. А от діасженін — сполука в насінні гуньби, використовується для виробництва стероїдів (Bahmani M. et al., 2016).
- Корисні властивості рослини
Для жінок
Гуньба здавна використовується в народній медицині для підтримки жіночого здоров’я. Фітоестрогени в її складі сприяють нормалізації гормонального балансу, особливо в період менопаузи (Wu T. et al., 2020). Дослідження показують, що прийом порошку насіння гуньби під час менструації може знизити тяжкість дисменореї (Younesy S. et al., 2014), покращує вироблення грудного молока у матерів після пологів та сприяє збільшенню маси тіла при народженні немовлят протягом першого тижня життя (Ravi R. et al., 2020). Споживання продуктів, які містять насіння гуньби, може чинити сприятливий вплив на стан волосся, зокрема, при випадінні (Schoen C. et al., 2006). А от екстракт гуньби демонструє молекулярні механізми проти старіння шкіри та потенційно може бути використаний як інгредієнт косметичних засобів для запобігання старінню шкіри (Eaknai W. et al., 2022).
Для чоловіків
Не менш важливу роль гуньба відіграє і в контексті чоловічого здоров’я. Застосування її екстрактів може чинити вплив на гормональний фон, зокрема, рівень гормону тестостерону (Mansoori A. et al., 2020), сприяти покращенню лібідо та потенції (Steels E. et al., 2011) та збільшенню м’язової маси (Albaker W.I., 2023).
Як вживати гуньбу?
Спектр використання гуньби не обмежений використанням екстрактів та дієтичних добавок, до складу яких вона може входити. Наприклад, її змелене насіння часто використовують як спеції, додаючи їх у салати, воно входить до складу різних приправ (як-от каррі або хмелі-сунелі) або ж його заварюють у формі чаю (актуальне доповнення раціону при розладах травлення, кашлю, проблемах з метаболізмом). Окрім того, насіння гуньби сінної додають до складу різноманітних дієтичних добавок та косметичних засобів, використовують як стабілізатор харчових продуктів завдяки суттєвому вмісту клітковини, білка та камеді (Ahmad A. et al., 2016; Wani S.A. et al., 2018).
Чи небезпечний пажитник (гуньба): можлива шкода та протипоказання
Вважається, що гуньба сінна безпечна для дорослих і дітей у кількості, яка зазвичай міститься в продуктах харчування*. Однак незважаючи на всі позитивні моменти, використання цієї рослини не позбавлене потенційної шкоди. Адже споживання її насіння або екстрактів може викликати наступні небажані ефекти:
- розлади шлунка та діарея;
- алергічні реакції (особливо у людей, чутливих до трав родини бобових);
- зниження рівня глюкози в крові (може бути небезпечним для хворих на цукровий діабет при поєднанні з антигіперглікемічними препаратами)*.
Серед протипоказань до використання гуньби — період вагітності (надмірне споживання пов’язане з підвищеним ризиком вроджених вад розвитку*), алергія на рослини родини бобових, гормонозалежні новоутворення* тощо.
Чи варто додавати гуньбу у свій раціон?
Враховуючи, що насіння гуньби містить цілий комплекс біологічно активних сполук, що можуть чинити позитивний вплив на організм, збагачення ним раціону може бути доречним втручанням. Однак з огляду на вірогідність розвитку побічних проявів та можливі протипоказання перед використанням гуньби та дієтичних добавок, що її містять, варто проконсультуватися з лікарем.
*За даними www.nccih.nih.gov.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим