Рослинні олії: користь та смак

У XXI ст. з турботою про власне здоров’я ми все частіше звертаємося до природних джерел. Різні рослини, що їх нам дає багата земля, мають безцінні властивості, здатні позитивно впливати на організм людини, насичувати його необхідними для життєдіяльності елементами, покращувати обмінні процеси, підтримувати сили, зміцнювати імунну систему, а у багатьох випадках — сприяти лікуванню різних захворювань.

Тому сьогодні ми хочемо розповісти читачам «Щотижневика АПТЕКА» про нову продукцію Житомирського заводу ЗАТ «Ліктрави», яку він почав випускати разом з широкою гамою рослинних засобів, яка на цей час представлена на вітчизняному фармринку.

Чудовий дарунок природи — гарбуз! З ним пов’язані наші традиції — від смачної та корисної гарбузової каші та лускання насіння на вечорницях і до відмови залицяльнику від дівчат на виданні в українських селах в позаминулому столітті.

Олія з насіння гарбуза виробництва ЗАТ «Ліктрави» — натуральний продукт, що має приємний запах і смак, властивий сировині, з якої вироблений, а також насичений колір. Її цілюща сила пояснюється присутністю біологічно активного комплексу поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), фосфоліпідів, біофлавоноїдів, мікро- і макроелементів (залізо, магній, цинк, селен), вітамінів (Е, К, В1, В2, Р), ситостерину (важливий у профілактиці онкологічних захворювань). Високий вміст цинку та селену запобігає розвитку простатиту та аденоми передміхурової залози.

Біологічно активні сполуки олії з насіння гарбуза сприяють нормалізації ліпідного обміну, поліпшенню функціонального стану печінки та жовчовивідних шляхів, сечовиділення, мають антисклеротичну, протизапальну, антиоксидантну, протипаразитарну властивості.

В історії слов’янських народів льон з давніх часів мав велике значення як технічна культура в ткацтві та як лікувальний засіб у народній медицині. Сьогодні насіння льону виробництва ЗАТ «Ліктрави» — визнаний лікарський засіб, а олія з насіння льону — цінна дієтична добавка до раціону харчування. До її складу входять цінні ПНЖК, необхідні для всіх процесів життєдіяльності організму. При цьому за вмістом омега-3-ПНЖК олія з насіння льону випереджає інші рослинні олії. Саме ці кислоти сприяють зміцненню імунітету, допомагають у боротьбі із запальними, серцево-судинними та ендокринними хворобами, сприяють виведенню з організму шкідливих речовин. А лігнани (рослинні гормони), що містяться в олії з насіння льону, добре відомі антиоксиданти, які перешкоджають розвитку злоякісних пухлин. Вітаміни A, B, E, F забезпечують регуляцію ліпідного та холестеринового обміну, збагачують організм вітамінами молодості (А, Е). Звичайно, яка олія без мікроелементів? Так, насіння льону і продукти з нього є важливим джерелом селену — елемента, важливого в профілактиці онкологічних захворювань.

Протягом останнього десятиріччя значно зросла зацікавленість ще одним продуктом дієтичного харчування — олією з плодів розторопші плямистої. Назва цієї рослини у багатьох європейських народів пов’язана з іменем Богоматері — Діви Марії. У Болгарії, наприклад, кажуть, що це подарунок Діви Марії, в Шотландії рослина є символом країни.

Сьогодні розторопша, а саме її плоди, є сировиною, з якої фармацевтична промисловість отримує цінні ліки, що відновлюють функцію печінки. Вони містять до 32% жирної олії, яка має неперевершені властивості, оскільки багата жиророзчинними вітамінами, особливо вітаміном Е (один з головних антиоксидантів). Ненасичені жирні кислоти олії розторопші протидіють утворенню атеросклеротичних бляшок та мають жовчогінні властивості, що дозволяє використовувати цей продукт у дієтичному харчуванні для попередження застою жовчі та профілактики виникнення захворювань гепатобіліарної системи. Флавоноїд силібінін (силімарин), який присутній в олії розторопші, здатен захищати клітини печінки від впливу токсичних речовин.

Усі ці натуральні сирі рослинні олії є цінною дієтичною добавкою до харчування: споживати їх можна згідно з рекомендацією на упаковці, а також додаючи в салати, страви з овочеів тощо. Але в будь-якому випадку ми радимо прислухатися до порад лікаря-дієтолога, особливо якщо пацієнт має застереження щодо споживання окремих видів продуктів.

Виробництво якісної продукції потребує вирощування екологічно чистої сировини, проведення контролю технологічного процесу на всіх стадіях, вхідного, радіологічного контролю, повного фізико-хімічного та мікробіологічного аналізу готового продукту, відповідно до нормативно-технічної документації, зберігання в належних умовах запасів олійних видів насіння та плодів, наявність передових технологій, сучасного обладнання, дотримання технологічного режиму в процесі переробки, а також наявність професіоналів, які мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи на виробництві. ЗАТ «Ліктрави» повністю відповідає цим вимогам.

Так, рослинну олійну сировину безпосередньо перед процесом пресування додатково конт­ролюють на відсутність випадкових домішок, проводять допоміжні роботи по приведенню сировини до належних технологічних показників. Пресування здійснюють в запрограмованому температурному режимі, що дозволяє зберегти біо­логічну цінність продукту. Очищують олії відстоюванням і фільтраціє­ю. Розливають у флакони, які захищають вміст від дії світла, герметичне закупорювання проводять кришками з конт­ролем першого відкриття.

З глибокої давнини людство використовує рослинні олії у своєму харчуванні та лікуванні. Жирні та ефірні олії, які містяться в насінні, плодах, листі та інших частинах рослин, використовувалися з часів Старого світу. Ці продукти були основними як у харчуванні, так і лікувальними, ритуальними та косметичними засобами. Їх наділяли магічною природою, проте ці чудові властивості пояснювалися хімічною будовою олій.

В останні десятиріччя ХХ ст. людство захворіло жирофобією. Страх набути зайві кілограми змушує людей, особливо жінок, зменшувати кількість жировмістних продуктів у своєму раціоні. Слова «жир», «жирна олія» підсвідомо викликають заперечення, проте існує велика принципова різниця між твердими тваринними жирами, гідрогенізованими рослинними жирами, транс-жирами в маргарині та цілющими жирами олійних культур: льону, гарбуза, розторопші, гірчиці, амаранту, шипшини, обліпихи. Цей перелік можна продовжувати.

Обмеження вживання жирів призводить до ожиріння, серцево-судинних захворювань, виникнення пухлин та інших функціональних порушень. Саме жирні олії, вилучені з рослинної сировини, є тим засобом, що сприяє позитивним зрушенням в організмі при їх вживанні в якості продукту для дієтичного харчування, а також і з лікувальною метою. Дедалі частіше лікарі різних профілів рекомендують вживати такі олії.

Основна біологічна цінність рослинних олій полягає у високому вмісті в них ПНЖК, фосфатидів, токоферолів, стеролів, каротиноїдів, вітамінів та інших цінних природних інгредієнтів.

Населення, в основному, споживає олію соняшникову та кукурудзяну, купуючи в супермаркетах рафіновані, дезодоровані продукти, які в процесі очищення значно втрачають свою біо­логічну активність. У рафінованих оліях незамінні жирні кислоти пошкоджені або повністю зруйновані під час грубих очищувальних процесів. До того ж, природного вітаміну Е (токофероли) та каротиноїдів в таких оліях майже не залишається. У пляшках із прозорого пластика або скла ці олії зазнають негативного впливу світла, а при відкриванні — ще й окиснювальної дії кисню. Такі олії не приносять особливої користі і навіть можуть бути шкідливими.

Тому рослинні олії, отримані шляхом пресування із олійної сировини і очищені тільки відстоюванням з наступною фільтрацією, є найбільш повноцінними, оскільки в них повністю зберігається натуральний комплекс біологічно активних сполук, і використання їх в якості дієтичної добавки до раціону харчування є корисним для вашого здоров’я.

Людмила Шиленко,
начальник наукового центру
ЗАТ «Ліктрави»
ОмегаБаланс Zn

Комментарии

Нет комментариев к этому материалу. Прокомментируйте первым

Добавить свой

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*


Последние новости и статьи