Порядок моніторингу цін на лікарські засоби

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» надходять численні запитання від читачів стосовно порядку моніторингу цін на лікарські засоби. Ключове питання, яке хвилює суб’єктів господарювання, — чи може Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів проводити перевірку цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, чи це повноваження належить Державній інспекції з контролю за цінами. Пропонуємо вашій увазі коментар фахівців Аптечної професійної асоціації України з цього приводу.

Порядок моніторингу цін на лікарські засобиВідповідно до чинного законодавства України моніторинг цін на сьогодні мають повноваження проводити:

1. Державна інспекція з контролю за цінами згідно з п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819 «Питання Державної інспекції з контролю за цінами»: «відповідно до покладених на неї завдань проводить моніторинг цін і тарифів на товари і послуги споживчого ринку, узагальнює його результати, готує пропозиції щодо вжиття заходів до стабілізації цінової ситуації»;

2. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів згідно з підпунктом 25 п. 4 Положення про Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2008 р. № 1121 «Деякі питання державного управління у сфері контролю якості лікарських засобів»: «здійснює моніторинг цін на лікарські засоби і медичну продукцію та готує пропозиції щодо вдосконалення їх державного регулювання, організовує ведення відповідних державних реєстрів цін».

На сьогодні єдиним документом, що встановлює Порядок проведення моніторингу цін, є постанова Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 р. № 803 «Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку».

Звертаємо вашу увагу на те, що вказаною постановою Кабінету Міністрів України затверджено:

  •  Перелік соціально значущих товарів та послуг, за яким проводитиметься постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів (підпункт 1 п. 1 постанови);
  •  Порядок проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку (підпункт 2 п. 1 постанови).

Разом з тим:

  •  у Переліку соціально значущих товарів відсутні лікарські засоби;
  •  проведення моніторингу покладене на посадових осіб Державної інспекції з контролю за цінами на підставі виданих посвідчень на право його проведення та здійснюється на підставі інформації та первинних документів підприємств.

Таким чином, повноваження Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів щодо моніторингу цін на лікарські засоби затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 1121, але сам Порядок моніторингу цін та Перелік лікарських засобів, за яким повинен проводитися моніторинг згідно з чинним законодавством, відсутній.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті