Вітання Президента України з нагоди Дня медичного працівника

18 червня у Національній опері України відбулося урочисте зібрання, присвячене Дню медичного працівника, який відзначається кожну третю неділю червня. В урочистостях взяли участь Президент України Віктор Ющенко, глава Секретаріату Президента України Віра Ульянченко та міністр охорони здоров’я України Василь Князевич.

Звернувшись до найкращих представників медичної спільноти, які, до речі, представляли усі регіони України, Віктор Ющенко щиро привітав лікарів, фармацевтів, медичних сестер, фельдшерів, вчених, працівників медичної промисловості, представників державної влади і громадських організацій з Днем медичного працівника, підкресливши, що в Україні, як і в усьому світі, професія медика була і завжди буде однією з найбільш шанованих. Українська медицина має славетну історію, починаючи зі святого Агапіта Печерського аж до наших сучасників. Славу української медицини становлять Нобелівський лауреат Ілля Мечніков, хірург Микола Пирогов, засновники київської терапевтичної школи Василь Образцов та Феофіл Яновський, творець санітарної служби Олександр Марзеєв, епідеміолог Дмитро Заболотний, патолог Володимир Підвисоцький, всесвітньо відомі вчені, академіки Олександр Богомолець, Микола Стражеско, Володимир Філатов. З вдячністю і шаною Президент згадав Миколу Амосова, Олександра Шалімова, Андрія Ромоданова, Любов Малу, Володимира Фролькіса, Василя Комісаренка, Олексія Коломійченка. Було зазначено, що нині славу української медицини підтримують і примножують видатні практики, педагоги та вчені Григорій Бондар, Геннадій Книшов, Володимир Козявкін, Микола Поліщук, Василь Мороз і, безумовно, багато інших.

Від імені усієї української громади він подякував кожному медику за тисячі врятованих життів, відновлене здоров’я співвітчизників, за гуманність та самовіддане служіння людям, народу і державі.

У своєму виступі В. Ющенко нагадав, що протягом усіх років його президентства розвиток медицини та захист здоров’я нації були його особистим пріоритетом.

Головними напрямками діяльності у цій сфері були і залишаються охорона материнства та дитинства, розвиток сімейної медицини, боротьба із серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, протидія епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу, подолання епідемії туберкульозу. В цих напрямках за останні роки спільними зусиллями зроблено багато позитивних кроків, якими можна пишатися. Передусім це стосується підтримки материнства і дитинства. Було запроваджено гідну фінансову допомогу за народження дитини, значно збільшено пенсії за особливі заслуги матерям, які народили і виховали п’ятьох і більше дітей. Глава Держави нагадав, що розмір допомоги становить: 12 240 грн. на першу дитину, 25 000 — на другу, 50 000 — на третю і кожну наступну дитину. Ці заходи, підкреслив Президент, вже дали результати: вперше за багато років вдалося досягти позитивних зрушень у демографічній ситуації. Кількість народжених дітей в Україні з 2005 р. почала щорічно збільшуватися, у 2008 р. народилося на 83 тис. немовлят більше, ніж у 2004 р.

Також кардинально змінилася ситуація щодо підтримки національного усиновлення. У цій сфері, за словами В. Ющенка, є вражаючі досягнення. Змінено саме ставлення суспільства до цієї проблеми, український народ проявив свою істинну гуманність і милосердя і тепер не сироти віком до 5 років чекають на прийомних батьків, а навпаки — 1600 родин стоять у чергах на усиновлення.

Торкнувшись питання державних програм у медичній галузі, Президент нагадав, що свого часу було затверджено Національний план розвитку системи охорони здоров’я на 2006–2011 роки. Уперше на рівні законів України реалізуються загальнодержавні програми боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом. Указами Президента було створено Національну раду з питань охорони здоров’я населення та Координаційну раду з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії. У Національній дитячій лікарні «Охматдит» засновано клініку для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, при Українському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом створено референс-лабораторію. Нині в кожному районному центрі є кабінети анонімного безкоштовного обстеження на ВІЛ, майже в усіх обласних центрах діють стаціонарні відділення для хворих на ВІЛ/СНІД. Було відзначено, що за останні три роки відстежується тенденція до зменшення кількості випадків захворювання на СНІД.

Окремо В. Ющенко приділив увагу тому, що спільними зусиллями вдалося суттєво наблизитися до вирішення проблеми немедичного вживання трамадолу шляхом віднесення цього лікарського засобу до переліку наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів і обмеження таким чином його обігу.

Подякувавши кожному, хто своєю працею і талантом прислужився розвиткові української медицини, Президент підкреслив, що у медичній сфері ще чимало проблем. Він висловив упевненість, що спільними цілеспрямованими зусиллями можливо відповісти на всі виклики. Серед конкретних завдань, які стоять сьогодні на порядку денному, — термінове завершення роботи над Державною програмою розвитку сімейної медицини в Україні. Потрібно також нарешті затвердити Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року.

Було також зазначено, що медицина і освіта — це дві галузі, які потребують глобального пріоритетного ставлення до них з боку держави. Відповідь на питання, які ресурси треба сьогодні надати галузі, знаходиться не в площині коштів, а в площині реформ. За останні 4 роки фінансування медичної галузі збільшилося втричі, але все одно воно становить не більше 50% мінімальної потреби. На жаль, у Державному бюджеті систематично не передбачається, особливо в останні роки, повного обсягу видатків на державні програми, спрямовані, зокрема, на боротьбу з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, серцево-судинними, судинно-мозковими та онкологічними захворюваннями, цукровим діабетом.

Президент підкреслив, що сьогодні темпи, якими привертається увага до медичної галузі, є небувалими. І цю тенденцію необхідно підтримувати і розвивати. Дуже важливим є й те, щоб збільшення обсягів фінансування охорони здоров’я співпадало в часі з її реформуванням. Він зазначив, що в Україні в 2 рази більше лікувально-профілактичних закладів по відношенню до кількості населення, ніж в країнах Європейського Союзу, кількість ліжок майже в 2 рази більша, ніж у середньостатистичній країні ЄС, середня тривалість перебування в лікарні приблизно на 40% вища, ніж у країнах ЄС. Разом з тим забезпеченість лікувальними закладами первинної ланки на 10 тис. населення в Україні становить 1,2, а в країнах ЄС — 4,9. Кількість лікарів первинної ланки на 10 тис. населення в Україні — 6,3, в ЄС — 9,4. Питома вага ліжок інтенсивної терапії в лікарнях України — 2,2%, в країнах ЄС — 20%. Ці цифри свідчать, наскільки глибинного реформування потребує система охорони здоров’я. Без зміни інфраструктури галузі, способу фінансування, статусу лікаря та лікувально-профілактичних установ навряд вдасться досягти підвищення якості функціонування системи охорони здоров’я найближчим часом.

В. Ющенко повідомив, що він наклав вето на Закон України «Про внесення змін до Державного бюджету України на 2009 рік та деяких інших законів України», яким передбачено виділення близько 100 млн грн. на потреби Верховної Ради України. Відповідно до частини другої ст. 94 Конституції України він повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою України зі своїми пропозиціями, серед яких:

  • збільшення видатків Міністерству охорони здоров’я України на фінансування створення Національного центру пересадки кісткового мозку за бюджетною програмою «Централізовані заходи з трансплантації органів та тканин», заходів з лікування онкологічних хворих та заходів, передбачених Державною програмою «Дитяча онкологія» на 2006–2010 роки, за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів по боротьбі з туберкульозом, профілактики та лікування СНІДу, лікування онкологічних хворих»;
  • збільшення видатків Міністерству регіонального розвитку та будівництва України на надання субвенції з Державного бюджету обласному бюджету Черкаської області на завершення у 2009 р. будівництва обласної дитячої лікарні в Черкасах;
  • збільшення видатків Державному департаменту України з питань виконання покарань на фінансування заходів із боротьби з туберкульозом та профілактики цього захворювання в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах кримінально-виконавчої служби за бюджетною програмою «Утримання засуджених та осіб, взятих під варту, в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах кримінально-виконавчої служби».

Це повідомлення викликало бурхливі оплески у присутніх в залі.

Завершуючи виступ, Президент підкреслив, що лікар — це одна із знакових постатей суспільного життя.

Віра УльянченкоДалі Віра Ульянченко зачитала указ Президента України від 16.06.2009 р. № 445/2009 «Про відзначення державними нагородами України медичних працівників». Серед нагород і відзнак, які отримали медики та фармацевти, — ордени «За заслуги» ІІІ ступеня, «Княгині Ольги» ІІІ ступеня, медалі «За працю і звитягу», «За врятоване життя», почесні звання «заслужений діяч науки і техніки України», «заслужений лікар України», «заслужений працівник охорони здоров’я України», «заслужений працівник освіти України», «заслужений працівник фармації України».

Василь КнязевичВасиль Князевич подякував Президенту України за вітання, які почули кращі з кращих представників медичної та фармацевтичної спільноти, що зібралися в залі Національної опери України. Він також запевнив, що медики України готові до проведення змін, які виведуть вітчизняну систему охорони здоров’я на якісно новий, європейський рівень.

Після завершення офіційної частини урочистостей усі запрошені мали можливість насолодитися чудовим святковим концертом та неформально поспілкуватіся під час фуршету.?

Олександр Устінов,
фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті