АМКУ прийняв рішення щодо 11 суб’єктів фармринку

АМКУ прийняв рішення щодо 11 суб’єктів фармринкуАнтимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв перші рішення у 11 справах щодо регіональних суб’єктів фармацевтичного ринку, котрі завищували ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які застосовуються для профілактики і лікування грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Про це 19 листопада під час прес-конференції в інформагенції «ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА» повідомив Олександр Мельниченко, в.о. голови АМКУ.

За його словами, у всіх згаданих випадках досягнуто зниження цін. До відповідальності у вигляді штрафів притягнуто, зокрема, ДЦ «ЦАС» (АР Крим), ТОВ «РК «Крим-Фармація» (АР Крим), ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Блік» (АР Крим), ТОВ «Фармацевтична фірма «Форма» (АР Крим), ТОВ «ФРА-М» (Донецька обл.), ТОВ «Остер» (Вінницька обл.), ТОВ «Багофарм» (Івано-Франківська обл.), ТОВ «Актив-ІФ» (Івано-Франківська обл.), ПП «Біомед» (Тернопільська обл.), КП «Буковина-Фарм» (Чернівецька обл.), ПП «АССПО» (Черкаська обл.). О. Мельниченко попередив решту операторів фармацевтичного ринку про те, що у разі невиконання вимог АМКУ застосовуватимуться жорсткі санкції.

Також в.о. голови АМКУ повідомив, що протягом першої декади листопада органи АМКУ провели 259 перевірок фармацевтичних підприємств, у 107 випадках виявлено ознаки порушення конкуренційного законодавства. Здебільшого вони полягали у безпідставному підвищенні цін на деякі лікарські засоби та вироби медичного призначення. Сьогодні органи АМКУ розглядають 88 справ щодо підприємств, які володіють більш ніж 1,5 тис. аптечних закладів та оптовими аптечними складами.

За наявною в АМКУ інформацією, нині в усіх регіонах України відзначається зниження цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які застосовуються для профілактики та лікування грипу і ГРВІ. Для прикладу, ціни на медичні маски знизилися в 2 рази у Кіровоградській та Полтавській областях, на оксолінову мазь – в 1,5 раза в Івано-Франківській, Львівській, Харківській та Донецькій областях, на Амізон — від 30 до 150% у Кіровоградській, Львівській областях та у Києві, на Анаферон – до 30% у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській областях.

Проте, за словами О. Мельниченка, АМКУ продовжує розслідування щодо фармацевтичних підприємств. Основну увагу зосереджено на перевірках діяльності 7 виробників та 5 великих оптових постачальників препаратів, цінова політика яких є вирішальною для ринку. Найближчим часом будуть прийняті рішення ще у 77 справах за ознаками порушення конкуренційного законодавства з боку деяких фармацевтичних компаній.

О. Мельниченко також зазначив, що за 2 тижні АМКУ оприлюднить результати розслідування стосовно одночасного підвищення деякими операторами фармацевтичного ринку цін на препарати у жовтні 2008 р. (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 14 (685) від 06.04.2009 р.).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Илья 21.11.2009 11:52
Небольшие игроки фармрынка. Они не на что не влияют.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті