Що відбувається в МОЗ: хто і навіщо затягує реєстрацію ліків

26 Лютого 2015 11:13 Поділитися

Що відбувається в МОЗ: хто і навіщо затягує реєстрацію ліківЄвропейська Бізнес Асоціація звернулась до міністра охорони здоров’я України з проханням забезпечити регулярне підписання наказів МОЗ України про державну реєстрацію лікарських засобів, а також пояснити причини виключення з останнього опублікованого наказу низки ліків, які були рекомендовані ДП «Державний експертний центр» (надалі – ДЕЦ) до реєстрації.

На сьогодні в Україні, на додаток до загального погіршення економічної ситуації й збільшення цін на лікарські засоби через стрімке знецінення гривні, а також введення нового імпортного збору, населення може опинитись перед ризиком недоступності окремих категорій лікарських засобів в аптеках та лікарнях.

Запорука стабільного функціонування фармацевтичного ринку та безперервного постачання ліків до аптечних мереж та госпіталів – це регулярний налагоджений процес реєстрації лікарських засобів Міністерством охорони здоров’я України.

Для затвердження своїми наказами МОЗ отримує лише ті переліки ліків, які провідні та профільні експерти ДЕЦ рекомендують для подальшого застосування в Україні.

Якщо цей процес зазнає змін – збільшуються терміни опублікування наказів – це тривожний сигнал для операторів фармацевтичного ринку. Для них це означає порушення раніше запланованих періодів виведення продукції на ринок, а це тягне за собою зникнення з ринку окремих лікарських засобів на деякий час. Для пацієнтів недоступність необхідного лікування навіть на певний час може стати критичною.

На сьогодні з переліку лікарських засобів, затверджених у останньому опублікованому наказі МОЗ України, з невідомих причин були виключені окремі лікарські засоби – без будь-якого обґрунтування або попереднього повідомлення про це компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації.

На жаль, крім того, накази МОЗ України про реєстрацію/перереєстрацію лікарських засобів або внесення змін до реєстраційних матеріалів не публікуються на веб-сторінці МОЗ України з тією самою періодичністю, яка існувала раніше.

Тож, Європейська Бізнес Асоціація просить Міністра звернути увагу на негативні зміни, що відбулись. На думку компаній Асоціації, вони можуть свідчити про деякі негаразди під час внутрішніх процесів в МОЗ України при опрацюванні отримуваних від ДЕЦ матеріалів. Адже, регулярність підготовки та надсилання зі сторони ДЕЦ до МОЗ України відповідних матеріалів не змінилась, що підтверджують дані офіційної веб-сторінки цієї установи.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Юлії Гоцик, Голови департаменту  комунікацій Європейської Бізнес Асоціації, за телефоном +38 (044) 496-06-01 або по e-mail: [email protected].

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА:

Європейська Бізнес Асоціація – неурядова організація, яка об’єднує близько 900 європейських, міжнародних та вітчизняних компаній, які працюють в Україні. Сьогодні Асоціація є провідною організацією міжнародного бізнесу в Україні. Європейська Бізнес Асоціація була створена в 1999 році. Ініціатором її створення була Європейська Комісія, яка зацікавлена в підтримці європейського бізнесу в Україні та налагодженні двосторонніх зв’язків Україна-ЄС. Беручи до уваги пріоритети України щодо євро інтеграції в Європейський Союз, основною метою діяльності Асоціації є налагодження стосунків європейського бізнесу з представниками влади в Україні для співпраці щодо створення сприятливих умов ведення бізнесу та залучення прямих іноземних інвестицій в економіку держави. Детальна інформація на сайті www.eba.com.ua.

За матеріалами, наданими ЄБА

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті