Колапс у сфері ліцензування на фармринку: Всеукраїнська фармацевтична палата просить Прем’єр-міністра України посприяти у його вирішенні

23 Вересня 2015 4:34 Поділитися
22 вересня під головуванням Олени Нагорної, радника міністра охорони здоров’я України, за участю представників Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України) відбулося чергове засідання експертної групи з дерегуляції фармацевтичного ринку. Серед іншого на порядку денному стояло питання щодо призупинення Держлікслужбою України виконання функцій ліцензування у зв’язку з прийняттям нового переліку органів ліцензування, що призвело до чергового колапсу на фармацевтичному ринку, адже суб’єкти господарювання не можуть отримати ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності.

У рамках обговорення питання Олена Речкіна, директор Департаменту оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Держлікслужби України, повідомила, що виходом з критичної ситуації може стати внесення змін до постанови КМУ № 609, які передбачатимуть, що Держлікслужба України виконуватиме функції органу ліцензування до набрання чинності актом Уряду щодо можливості забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій новоствореною Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Зазначимо, що аналогічне положення вже міститься у постанові КМУ від 10.09.2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Подібне положення міститься і в Порядку здійснення заходів, пов’язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Учасники експертної групи підтримали ініціативу розробки проекту змін до переліку органів ліцензування з метою вирішення критичної ситуації у сфері ліцензування господарської діяльності на фармацевтичному ринку.

У зв’язку з цим ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» направила відкритого листа на ім’я Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням розглянути підготовлені пропозиції щодо внесення змін до переліку органів ліцензування, затвердженого постановою КМУ від 05.08.2015 р. № 609. Пропонуємо нашим читачам ознайомитися з цим листом.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Вих. № 80 від 23.09.2015 р.
Прем’єр-міністру України
А. Яценюку

Вельмишановний Арсенію Петровичу!

Висловлюю Вам від себе особисто та імені членів ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» повагу та, користуючись нагодою, пропоную розглянути пропозиції щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 р. № 609. А саме:

1. Доповнити постанову Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 р. № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (Офіційний вісник України, 2015 р., № 68, ст. 2232) пунктами 3 та 4 наступного змісту:

«3. Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, визначена органом ліцензування згідно з пунктом 10 переліку органів ліцензування, набуває повноважень органу ліцензування відповідних видів господарської діяльності з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення цим органом повноважень та виконання функцій органів виконавчої влади, що припиняються.

4. До дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, повноваження органу ліцензування здійснюють:

Державна служба України з лікарських засобів — виробництво лікарських засобів, оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами, імпорт лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів);

Державна служба України з контролю за наркотиками — культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку.».

2. У переліку органів ліцензування, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 р. № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (Офіційний вісник України, 2015 р., № 68,ст. 2232) у пункті 10 найменування органу ліцензування «Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками» замінити на найменування органу ліцензування «Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками».

Заступник голови правління
ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата»
А. Бігдан

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті