Головою Держлікслужби України призначено екс-депутата Романа Ілика (оновлено)

Головою Держлікслужби України призначено екс-депутата Романа Ілика

23 березня 2016 р. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення призначити Романа Ілика головою Державної служби України з лікарських засобів (далі – Держлікслужба України). Текст відповідного розпорядження готується до опублікування.

Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Держлікслужба України знаходиться у стані реорганізації шляхом злиття з Державною службою з контролю за наркотиками. Унаслідок цього утворюється Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Таким чином, достеменно невідомо, головою якої саме служби призначено Р. Ілика. Перейшовши до кадрових питань, міністр Кабінету Міністрів України Ганна Онищенко зазначила: «Призначення Ілика головою Державної служби з лікарських засобів…».

Порядок здійснення заходів, пов’язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади визначено постановою КМУ  від 20 жовтня 2011 р. № 1074. Згідно з ним акт Уряду про можливість забезпечення здійснення утвореним органом виконавчої влади повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється, видається після здійснення заходів, пов’язаних з державною реєстрацією утвореного органу виконавчої влади як юридичної особи публічного права, затвердженням положення про нього, структури та штатного розпису його апарату, кошторису та заповненням 30% вакансій.

Таким чином, попередньо необхідно призначити керівника органу виконавчої влади, який утворюється.

Керівник забезпечує здійснення заходів, пов’язаних з:

1) державною реєстрацією такого органу;

2) підготовкою:

  • проекту положення про зазначений орган;
  • пропозицій щодо встановлення граничної чисельності працівників такого органу;

3) затвердженням відповідно до закону структури та штатного розпису апарату даного органу і кошторису;

4) вирішенням інших питань відповідно до законодавства.

Зазначимо, що на парламентських виборах 2012 р. Р. Ілика було обрано народним депутатом України від депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». 25 грудня 2012 р. Р. Ілика обрано першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Нагадаємо, що Держлікслужба України функціонує без очільника вже більше року. 4 березня 2015 р. Уряд прийняв рішення звільнити за угодою сторін Михайла Пасічника з посади голови Держлікслужби України.

Ще в травні минулого року МОЗ України ініціювало відкритий відбір на посаду голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Свої документи подали 31 претендент, серед яких був відсутній Р. Ілик. У червні міністерство повідомило про завершення відкритого відбору кандидата на цю посаду. За результатами відбору міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі виносив пропозицію Прем’єр-міністру України.

Питання призначення очільника Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками знаходилося у центрі уваги професійної громадськості. Так, Асоціація «Виробники ліків України» зверталася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням не вносити на розгляд Уряду проект рішення про призначення на посаду голови служби будь-якої особи без попереднього обговорення відповідної кандидатури Громадською радою при МОЗ України, з обов’язковим залученням до процедури відкритого обговорення усіх зацікавлених інститутів громадянського суспільства, преси, громадськості.

У відповідь секретаріат Уряду повідомив, що О. Квіташвілі вніс Прем’єр-міністру України пропозицію щодо призначення на посаду голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Сергія Гур’єва. Однак, згодом з’ясувалося, що цю кандидатуру так і не було підтримано Кабінетом Міністрів України.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА» 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Лев Литвиненко 24.03.2016 6:13
Це дуже добра новина! Бажаю Вам пане Роман успіхів на новому місці, перезавантажити систему державного контролю ліків, зробити її чіткою і зрозумілою.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті