Законопроект щодо скасування тендерних процедур під час інфекційних спалахів не пройшов антикорупційну експертизу

13 Вересня 2016 5:06 Поділитися

1057137 вересня на своєму засіданні Комітет з питань запобігання і протидії корупції (далі — Комітет) визнав таким, що не відповідає нормам антикорупційного законодавства, проект закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо скасування тендерних процедур для закупівлі медичних засобів, товарів, послуг і робіт для здійснення санітарних та протиепідемічних заходів при виникненні інфекційних та масових неінфекційних захворювань).

Нагадаємо, даний проект документа було зареєстровано в Парламенті 8 липня, ним пропонується скасувати тендерні процедури для закупівлі медичних засобів, товарів, послуг і робіт для здійснення санітарних та протиепідемічних заходів у разі виникнення інфекційних та масових неінфекційних захворювань.

У Комітеті зазначили, що наразі дія Закону України «Про публічні закупівлі» не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари і послуги, які підлягають закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, що укладаються МОЗ України із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі. Закупівля таких товарів, робіт і послуг здійснюється згідно з правилами і процедурами, установленими відповідними спеціалізованими організаціями, з урахуванням порядку, визначеного Урядом.

Крім того, під час обговорення проекту документа зазначалося, що повне скасування тендерних процедур щодо медичних засобів, товарів, послуг і робіт взагалі призведе до зловживань та корупції. Оскільки для закупівлі медичних засобів, товарів, послуг і робіт без тендерних процедур достатньо буде вказати, що такі товари, роботи, послуги необхідні для здійснення санітарних та протиепідемічних заходів у разі виникнення інфекційних та масових неінфекційних захворювань.

У зв’язку із цим, на думку членів Комітету, без чіткого зазначення виключного переліку випадків та періоду, протягом якого закупівлі можуть проводитися без тендерних процедур, скасування публічних закупівель призводитиме до корупції. Тому з метою усунення корупціогенного фактору Комітетом рекомендовано зазначений законопроект відхилити.

За матеріалами www.iportal.rada.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*