МОЗ України планує запровадити механізм відшкодування вартості ліків з 1 січня 2017 р.

04 Жовтня 2016 6:02 Поділитися

МОЗ України планує запровадити механізм відшкодування вартості ліків з 1 січня 2017 р.Як ми вже повідомляли, після досить тривалої перерви 30 вересня 2016 р. відбулося чергове засідання Громадської ради при МОЗ України. Участь у заході також взяло керівництво Міністерства в особі в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та її заступників Романа Ілика, Павла Ковтонюка та Оксани Сивак.

Серед іншого Р. Ілик представив присутнім проект «Доступні ліки», реалізація якого, за словами доповідача, має розпочатися з 1 січня 2017 р. Для досягнення даної мети МОЗ України розробило 2 проекти постанов КМУ, які 30 вересня винесено на громадське обговорення:

Перший проект урядової постанови передбачає запровадження механізму повного/часткового відшкодування вартості лікарських засобів уже з 1 січня 2017 р.

Нагадаємо, що на початку липня відповідний проект урядової постанови вже виносився Міністерством на громадське обговорення. Також його опрацьовувала робоча група з референтного ціноутворення на лікарські засоби. Попередня редакція проекту встановлювала запровадження механізму реімбурсації з 1 жовтня цього року і визначала 24 категорії захворювань та 124 позиції лікарських засобів для їх лікування, на які б поширювалося відшкодування вартості.

Згідно з оприлюдненим 30 вересня на сайті МОЗ України проектом документа повному/частковому відшкодуванню вартості підлягатимуть лише 27 позицій препаратів для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми. Такі ліки виписуватимуть на рецептурних бланках форми 1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви та виду відшкодування (повне або часткове). Відшкодування вартості здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни (ціни відшкодування) на лікарський засіб.

Проект урядової постанови щодо референтного ціноутворення також уже виносився на обговорення у липні цього року і опрацьовувався робочою групою з референтного ціноутворення на лікарські засоби.

Згідно з оприлюдненим 30 вересня проектом урядової постанови механізм референтного ціноутворення, який поширюватиметься на препарати, включені до переліку ліків вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади охорони здоров’я за бюджетні кошти, пропонується запровадити вже з 1 листопада 2016 р.

Зовнішнє та внутрішнє реферування оптово-відпускної ціни на лікарський засіб здійснюватиметься на основі даних про оптово-відпускні ціни в референтних країнах (Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині і Сербії) та Україні, отриманих з офіційних джерел інформації.

Для реалізації даного механізму МОЗ України спільним наказом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України має затвердити порядок розрахунку граничної оптово-відпускної ціни на лікарський засіб. Проект такого порядку також уже розроблено, і він опрацьовується робочою групою при МОЗ України. На основі даного проекту редакція «Щотижневика АПТЕКА» надавала аналіз змін оптово-відпускних цін на препарати порівняно із задекларованими на сьогодні.

Як і в попередній редакції, зміну задекларованої оптово-відпускної ціни погоджуватиме комісія МОЗ із регулювання цін на лікарські засоби за участю представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства соціальної політики та Міністерства фінансів, положення про яку затверджується МОЗ.

Як ми повідомляли раніше, 22 вересня під час наради щодо реформування охорони здоров’я Прем’єр-міністр України пообіцяв, що найближчим часом Урядом буде винесено рішення щодо референтного ціноутворення та впровадження механізмів реімбурсації. Більше того, під час засідання Громадської ради при МОЗ України повідомлено, що очільник Уряду готовий віднайти кошти в державному бюджеті для відшкодування вартості ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом та бронхіальною астмою.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті