Парламент не прийняв постанову щодо скасування рішення по медичній реформі

10 листопада на своєму засіданні Парламент розглянув проект постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 19 жовтня 2017 р. про прийняття в цілому проекту закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (реєстраційний № 6327-П), який зареєструвала 20 жовтня група народних депутатів України у складі Ігоря Шурми, Михайла Папієва та Олега Мусія.

І. Шурма, представляючи проект документа, зауважив, що при прийнятті законопроекту № 6327 порушено ст. 116 Регламенту Верховної Ради України (далі — Регламент), оскільки в першому читанні цього проекту документа Парламент голосував за зовсім інший законопроект, і до другого читання його зміст суттєво змінився — від основної концепції до назви.

У першому читанні законопроект № 6327 містив 16 статей і 11 пунктів перехідних положень, а стало 13 статей і 8 пунктів перехідних положень. «До такого коротенького проекту закону внесено 893 правки, з яких 413 проголосовано, що свідчить про якість проекту, який готувало Міністерство охорони здоров’я. Сутність його була змінена повністю, про що йдеться в заяві фонду «Відродження», експерти якого залучалися до розробки законопроекту, де сказано, що, на превеликий жаль, основна думка введення співоплати не була проголосована», — додав парламентар.

Також під час голосування законопроекту № 6327 порушено ст. 102 і 121 Регламенту. Відповідно до ч. 4 ст. 102, якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювань, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів, то тільки тоді допускається його остаточне прийняття відразу після першого чи другого читання. А відповідно до ч. 5 ст. 121 Регламенту на голосування в цілому може ставитися лише законопроект, до якого немає зауважень народних депутатів.

Однак І. Шурма звернув увагу, що ним особисто на засіданні 19 жовтня були висловлені зауваження щодо змісту законопроекту.

Крім того, цим законопроектом грубо порушено ст. 22, 49, 64 Конституції України, про що відмічалося в застереженнях в аналітичній довідці інституту стратегічних досліджень, яка готувалася для Президента України. Тому він закликав Президента не підтримувати цей законопроект, так як він оскаржуватиметься в Конституційному суді.

І. Шурма також підкреслив, що навіть під час голосування проекту постанови порушується Регламент, адже в сесійній залі знаходяться не більше 100 парламентарів. Тому він вимагав від Голови Парламенту поставити спочатку цей проект документа на рейтингове голосування, щоб зафіксувати точну кількість народних депутатів в сесійній залі.

На що Андрій Парубій зауважив, що згідно з регламентом реєстрація народних депутатів відбувається перед відкриттям ранкового засідання і відповідно до ранкової реєстрації засідання й проходить.

У свою чергу, Павло Пинзеник, перший заступник голови Парламентського комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України, зазначив, що Комітет 8 листопада розглянув даний проект постанови і ухвалив висновок, яким рекомендує Парламенту шляхом голосування визначитися щодо прийняття або відхилення проекту постанови.

Максим Бурбак, голова депутатської фракції Політичної партії «Народний фронт», зауважив, що супротивники реформи використовуватимуть будь-яку статтю регламенту, щоб зупинити реформування України. На його думку, наразі гіршої ситуації, яка склалася в системі охорони здоров’я, бути не може, і потрібно зробити все, щоб українці змогли отримувати якісні медичні послуги. Тому він закликав А. Парубія поставити на голосування цей проект постанови, щоб народні депутати змогли його провалити і тим самим дати старт медичній реформі.

У свою чергу Олег Мусій, позафракційний народний депутат, звернув увагу Голови Парламенту на відсутність депутатів у сесійній залі.

«Пане головуючий, я звертаю Вашу увагу, що Ви, напевно, не осліпли і бачите, що в залі знаходиться близько 60 народних депутатів і це є правдою, а не окозамилюванням, коли Ви цитуєте статтю Регламенту про те, що реєстрація проводиться зранку, а потім неодноразово кажете, що Ви маєте право згідно з Регламентом на рейтингове голосування, і щоп’ятниці не ставите закони на голосування — це теж правда», — зауважив парламентар.

Також він наголосив, що відповідно до висновку Головного експертного управління Верховної Ради законопроект № 6327 порушує 8 статей Конституції України.

Незважаючи на значну відсутність народних депутатів в сесійні залі, А. Парубій все ж таки поставив на голосування проект постанови, однак він не зміг отримати необхідну кількість голосів. За прийняття цього проекту документа проголосувало 45 депутатів, проти — 11, 20 утрималися і 224 не голосували.

Після голосування А. Парубій зауважив, що це відкриває шлях для підписання медичної реформи та наголосив, що шлях реформ українського Парламенту ніхто не зможе зупинити.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 10.11.2017 3:49
А врачи уже в районных поликлиниках столицы обосновывают свои действия медреформой. На этой неделе вызвала врача на дом с температурой и признаками простуды, врач пришел, но сказал - согласно медреформе я не должен был идти к вам на вызов, так как вы не относитесь к лежачим больным, вам повезло что я согласился прийти. Далее осмотрев меня, сделал заключение что мне стоит показаться лору. Но туда попасть не удалось, так как что на сайте для записи к врачам helsi.me, что даже на дверях всех узкопрофильных специалистов висит табличка - прием лишь по направлению терапевта. Это мне тоже пояснили медреформой. Далее было предложено сделать анализ крови, но направление в лабараторию поликлиники не было выписано. Когда принесла результат анализа из Синево (за 170 грн), было сказано повторить там его через неделю и сделать еще анализ мочи. Опять задаю вопрос о направлении на них в их лабараторию, в ответ слышу - я могу выписать направление на бесплатный анализ в нашей лабаратории, но он тоже не очень дешевый и верить ему не считаю что можно. И опять же прозвучало о медреформе.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті