Що робити, якщо вкусив собака

19 Липня 2018 12:40 Поділитися

Сказ — це гостре контактне зоонозне інфекційне захворювання. Його збудником є нейротропний вірус (Rabies virus) з роду Lyssavirus. Клінічна картина захворювання характеризується розвитком певного різновиду енцефаліту, що супроводжується смертельним ураженням центральної нервової системи (ЦНС). Перешкодити розвитку інфекції можна шляхом введення антирабічної вакцини, а територіальному розповсюдженню вірусу — за допомогою вакцинації тварин.

Людині вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин, у багатьох випадках джерело інфікування — укус собаки.

Інкубаційний період (період від потрапляння збудника в організм до початку проявів захворювання) сказу зазвичай триває 1–3 міс, але може варіювати від 1 тиж до 1 року в залежності від різних факторів. Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до початку проявів захворювання дає 100% шанс на порятунок.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України придбало і передало в регіони понад 39 тис. доз вакцин для профілактики сказу. Вакцини вироблені у Франції, мають сертифікат якості належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP) та прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Щеплення використовують, якщо є підозра, що тварина, яка нанесла пошкодження, може бути заражена збудником сказу. Небезпеку становить укус або потрапляння слини невакцинованої від сказу тварини на ділянки ушкодженої шкіри, де є порізи чи подряпини, або ж на поверхню слизової оболонки.

Якщо є підтвердження, що тварина, яка вкусила особу, заражена вірусом сказу, то разом з вакциною вводяться антирабічні імуноглобуліни/сироватки.

Станом на 1 липня 2018 р. в Україні є 14 тис. доз антирабічних імуноглобулінів, що були отримані в якості гуманітарної допомоги. Цього року Україна вперше закупить ці препарати на державному рівні.

Громадяни, що були вкушені тваринами з підозрою на сказ або ж підтвердженим захворюванням, мають право отримати безоплатну медичну допомогу.

Після отримання ушкодження необхідно негайно звернутися до найближчого лікувально-профілактичного закладу для отримання профілактичного лікування. Ні в якому разі не можна зволікати, очікуючи можливих проявів захворювання.

Навіть якщо укус був неглибокий і не спричинив появу крові в ділянці пошкодження, слина зараженої тварини могла потрапити всередину рани, що становить пряму загрозу зараження.

Для того щоб попередити розповсюдження вірусу і розвиток захворювання, МОЗ України рекомендує дотримуватися наступних правил:

  • слід негайно та ретельно промити уражене місце великою кількістю води з милом;
  • потрібно негайно продезінфікувати рану. Для цього слід використати антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (розчин перекису водню в даному випадку неефективний);
  • необхідно звернутися до найближчого медзакладу. Наразі вакцини є в усіх областях України;
  • слід за можливості звернутися до ветеринарної служби з твариною, яка нанесла укус. Там проведуть її дослідження. За можливості тварину треба помістити в карантин на 10 днів. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена вірусом сказу. Якщо тварину неможливо знайти та перевірити, необхідно провести повний курс профілактичних щеплень;
  • необхідно завжди проводити вакцинацію домашніх тварин. Це стосується як собак, так і котів;
  • варто отримати профілактичне щеплення, у випадку коли робота пов’язана з ризиком зараження. Зокрема, це стосується представників таких професій, як ветеринар, єгер, лісник, працівники ветеринирних лабораторій або лабораторій, де працюють з тваринами.

Необхідно пам’ятати, що в разі укусів тварин також можливе зараження вірусом правця.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті