МОЗ пропонує залучати проєкти міжнародної технічної допомоги у якості провайдерів БПР

26 Квітня 2024 3:13 Поділитися

25 квітня МОЗ України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується внести зміни в систему безперервного професійного розвитку (БПР) працівників сфери охорони здоров’я.

Перш за все пропонується внести зміни до Положення про систему БПР працівників сфери охорони здоров’я (далі — Положення), затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 р. № 725, а саме в термінологічний апарат, який:

  • буде доповнено новим поняттям «обмежувальні заходи»;
  • поняття «провайдери заходів БПР» уточнюватиметься. Відтак ними будуть  учасники проєктів/програм міжнародної технічної допомоги (партнери з розвитку, виконавці, бенефіціари, реципієнти), зареєстровані відповідно до положень постанови КМУ від 15.02.2002 р. № 153.

Також проєктом передбачається, що на головну експертну установу у сфері громадського здоров’я (Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України), центри контролю та профілактики хвороб МОЗ, що зареєстровані провайдерами, в майбутньому не будуть поширюватися вимоги щодо реєстрації в системі заходів БПР за умови проведення таких заходів на безоплатній основі для їх учасників, які:

  • організовані із використанням навчальних матеріалів, що були створені за рахунок коштів проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги (партнерів з розвитку, виконавців, бенефіціарів, реципієнтів) (далі — проєкти міжнародної технічної допомоги), міжнародних організацій, юридичних осіб або були ними передані з дотриманням вимог законодавства з питань інтелектуальної власності;
  • проводяться за рахунок коштів проєктів (програм) міжнародної технічної допомоги, міжнародних організацій, юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством. Інформація про такі заходи буде розміщуватися на офіційному вебсайті ЦГЗ.

Здобуття неформальної освіти працівниками сфери охорони здоров’я також буде можливим під час навчання на циклах спеціалізації, які проводитимуться в закладах післядипломної освіти, структурних підрозділах закладів вищої освіти і наукових установ з метою отримання післядипломної спеціальності та професійної кваліфікації у сфері охорони здоров’я або відновлення професійної/медичної практики за спеціальністю у сфері охорони здоров’я.

Окрім сертифіката, який видається медичним закладом із підписом його керівника, сертифікат, виданий та підписаний фізичною особою — підприємцем, яка організувала захід БПР, також буде вважатися підтвердженням, що особа брала участь у відповідних заходах БПР.

На адміністратора електронної системи забезпечення БПР працівників сфери охорони здоров’я (далі — система) проєктом постанови пропонується покласти додаткові повноваження, а саме він зможе здійснювати моніторинг інформації про провайдерів та дотримання умов проведення заходів БПР, застосовуватиме обмежувальні заходи до таких провайдерів та до окремих заходів БПР. Щодо обмежувальних заходів, їх видів, форм та порядку застосування, вони визначатимуться МОЗ.

Зміни також пропонується внести в процес реєстрації провайдера в системі. Відтак у разі встановлення наявності підстав для реєстрації провайдера в системі адміністратор системи укладатиме з таким провайдером договір про надання послуг, пов’язаних із реєстрацією та проведенням заходів БПР. Підписаний договір розміщуватиметься у модулі для реєстрації користувачів та заходів БПР системи.

Провайдер за наявності наступних документів повинен буде внести їх до системи:

  • ліцензію або наказ про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • реєстраційну картку проєкту (програми) міжнародної технічної допомоги;
  • інші документи провайдера, які підтверджують його відповідність вимогам, встановленим законодавством для проведення заходів БПР.

Норми Положення, відповідно до яких у разі проведення заходів, за які нараховуються бали БПР, провайдери:

  • не провадять безпосередньо або із залученням третіх осіб діяльність, пов’язану з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, імпортом ліків, медичних виробів та допоміжних засобів реабілітації (асистивних технологій);
  • не мають у складі засновників (учасників, власників) або органів управління осіб, які провадять діяльність, пов’язану з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, імпортом ліків, медичних виробів та допоміжних засобів реабілітації (асистивних технологій), або перебувають у господарських, цивільних, трудових відносинах з особами, які провадять таку діяльність, —

не поширюватимуться на державні та комунальні медичні заклади.

Зміни пропонується, зокрема, внести до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення БПР працівників сфери охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 10.03.2023 р. № 216.

Так, структурні підрозділи отримуватимуть кошти пропорційно до кількості лікарів у комунальних медичних закладах, які потребуватимуть навчання на заходах БПР, окрім лікарів, які:

  • проходили навчання на циклах спеціалізації в закладах післядипломної освіти, структурних підрозділах закладів вищої освіти і наукових установ;
  • проходили навчання на заходах БПР за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, міжнародних організацій, юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством;
  • проходили навчання на заходах БПР, які проводились безоплатно для учасників цих заходів.

Зауваження та пропозиції у вигляді порівняльної таблиці необхідно надсилати протягом 30 днів з дати публікації проєкту акта у письмовому або електронному вигляді на адресу Міністерства охорони здоров’я України: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, e-mail: [email protected]; [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті