Дерегуляційний Кабмін: скасування націнки на медичні вироби та необхідності мати книгу відгуків та пропозицій

6 березня відбулося засідання Уряду, присвяченого дерегуляції ведення бізнесу в Україні. Серед іншого урядовці прийняли постанову КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955», якою скасовується цінове регулювання на медичні виробів під час їх закупівлі за бюджетні кошти. Постанова набуде чинності з дня її офіційного опублікування.

Коментуючи необхідність прийняття цього рішення, Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України, зауважив, що тепер при державних закупівлях медичних виробів використовуватиметься ринкове та конкурентне ціноутворення, оскільки існування 10% націнки призвело до штучного дефіциту медичних виробів при бюджетних закупівлях. Адже такий розмір націнки не міг покрити супутні витрати імпортерів та виробників.

«МОЗ дослідило питання механізму державного цінового регулювання медичних виробів у країнах — членах ЄС та не виявило жодних інструментів державного цінового регулювання на медичні вироби, які закуповуються за бюджетні кошти. Для забезпечення медичних закладів якісними медичними виробами та устаткуванням мусимо скасувати застарілу норму», — додав посадовець.

У свою чергу, Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, зазначив, що існування цієї націнки також створювало ситуацію, коли успішні іноземні виробники в Україні ставали збитковими й через це не сплачували податки.

«Хтось думає, що це, можливо, стримує ціни на медичне обладнання. Насправді це призводить лише до того, що імпортери цього обладнання залишають весь прибуток за кордоном. Абсолютно всі великі зарубіжні компанії, які постачають обладнання в Україну, є збитковими, тому що обмеження цією надбавкою не дозволяє їм покривати свої адміністративні, логістичні, ремонтні, гарантійні витрати. Ми переконані, що це нормалізує ситуацію й як додатковий бонус дозволить наповнити державний бюджет. Ми дослідили це питання за участю пацієнтських організацій, МОЗ, українських виробників, імпортерів, які через цю надбавку стають збитковими й не платять коштів у бюджет», — зауважив заступник міністра.

Також під час засідання Уряду ухвалено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності». Серед іншого ним пропонується пом’якшити покарання за порушення законодавства у сфері ліцензування. За словами заступника міністра, прийняття цих змін полегшить ведення бізнесу, оскільки на сьогодні за деякі незначні порушення єдиним варіантом покарання є анулювання ліцензії. Цим проектом передбачено й встановлення чіткого механізму оскарження рішень ліцензійних органів.

Затверджуються і 9 нових критеріїв ризику в рамках впровадження ризик-орієнтованого підходу під час перевірок органами державного нагляду (контролю).

«Ми хочемо, щоб не перевіряли когось лише тому, що вони не сподобалися чи зручно розташовані територіально. А перевіряли ті компанії, де є великий ризик загрози для життя, здоров’я людей, екології і т.д.», — додав посадовець.

Окрім цього, Уряд прийняв постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів», якою скасовується обов’язковість ведення книги відгуків та пропозицій. Після набуття чинності відповідних змін її наявність стане добровільною. За словами М. Нефьодова, за мінімальними підрахунками, обов’язковість ведення книги для бізнесу України обходилася близько 45 млн грн. на рік.

Для комунікації споживачів із суб’єктами господарювання Міністерство економічного розвитку і торгівлі України рекомендує використовувати такі сучасні методи комунікації, як call-центри або засоби електронного зв’язку. Також у споживачів залишається можливість звертатися до суб’єктів господарювання у вигляді письмових звернень.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті