«Доступні ліки»: у Херсонській обл. виник дефіцит аптек-учасниць

04 Квітня 2019 3:33 Поділитися

У Херсонській обл. у зв’язку з переходом з 1 квітня адміністрування програми «Доступні ліки» Національної служби здоров’я України (далі — НСЗУ) виник дефіцит аптек, які беруть участь у цій програмі, оскільки з цієї дати договори на реімбурсацію ліків з місцевими органами влади втратили силу і для участі в програмі аптеки повинні укласти договір з НСЗУ.

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Херсонської обл. оприлюднила повідомлення із закликом терміново вжити заходів для укладення договорів з НСЗУ аптечними закладами області. Оскільки у зв’язку з відсутністю достатньої кількості аптек, які беруть участь у програмі реімбурсації, може збільшитися соціальне напруження у громадян, що проживають на території Херсонської обл.

Нагадаємо, що, за даними НСЗУ, 1 квітня кількість аптек-учасниць програми «Доступні ліки» склала більше 5 тис. закладів. Також НСЗУ для покращення доступу пацієнтів до інформації про аптеки-учасниці оприлюднено дашборд з картою місць відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. За даними цього дашборду, станом на 4 квітня 27 аптечних закладів у Херсонській обл. уклали договори з НСЗУ. Завдяки цьому забезпечено 75 місць відпуску лікарських засобів у рамках програми реімбурсації.

Зауважимо, що напередодні переходу адміністрування програми реімбурсації до НСЗУ керівники аптечних підприємств Запорізької обл. попереджали про можливе зменшення кількості аптек, які беруть участь у програмі, оскільки через необхідність встановлення медичних інформаційних систем (МІС) для відпуску ліків за електронними рецептами виникло додаткове фінансове навантаження у вигляді абонентської плати за реєстрацію такого рецепта в МІС. При цьому в деяких випадках абонентська плата перевищує розмір роздрібної націнки на лікарський засіб з програми реімбурсації.

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті